Либийският лидер Муамар Кадафи и неговите съюзници може би проучват възможности за заминаване в изгнание, макар че не е ясно дали той сериозно би обмислил варианта да се оттегли, заяви държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън.

Тя добави, че не знае дали лично Кадафи търси подобни контакти, но знае за хора, които според сведенията го правят от негово име.

Те търсят хора, които познават света - Африка, Близкия изток, Европа, Северна Америка, отвъд - питайки какво да правим и как да се измъкнем от това? Какво се случва след това?, заяви Клинтън.

По думите й отчасти това е игра - театър и е характерно за неговото поведение и той най-вероятно се опитва да изпрати фалшив сигнал.

Клинтън поясни, че ако той вземе такова решение, САЩ биха го приветствали.

Държавният секретар на САЩ заяви, че също е получила съобщение, че един от синовете на либийския лидер - Хасин, е убит, но американското правителство не може да потвърди тази информация. „Нямаме достатъчно доказателства", заяви още тя.

В същото време Кадафи призова поддръжниците си да воюват до победа. Той се закани да продължи да се сражава и заяви на своите привърженици, че те ще победят във войната срещу бунтовниците и международните сили.

Накрая ще бъдем победители", заяви Кадафи в кратко изказване от столицата Триполи, предавано на живо по държавната телевизия.