Един от генералите, командващи армията на либийския лидер Муамар Кадафи, е бил заловен от либийските бунтовници, пише британският вестник Гардиън.

Генерал Абдуллах Набих Заид е бил арестуван в сряда, след като бунтовниците са превзели командния пункт в селището Соук Талат в северозападната част на страната.

По време на настъплението той се е намирал в една от сградите. Генералът е бил обкръжен от 11 души от бунтовническите сили и заловен, е разказал членът на градския съвет на Мисрата Хасан Дува.

В момента сподвижникът на Кадафи се намира под стража и внимателно е охраняван. След приключване на разпита той ще бъде изпратен във военен затвор, е заявил представителят на опозицията Мохамед Фрефр.

Според опозицията Абдуллах Набих Заид е съпричастен към убийството на мирни жители в Мисрата. Той е координирал операцията по разполагането на танкове в града през март. При продължилите два месеца военни стълкновения загинаха стотици хора.

Междувременно либийският лидер Муамар Кадафи е започнал да използва като складове за оръжие и боеприпаси обекти на културното наследство. Вероятно той разчита, че така ще избегне бомбардирането му. Това силно е обезпокоило представителите на ЮНЕСКО.

Генералният директор на световната организация Ирина Бокова е заявила, че са силно обезпокоени от ситуацията в Либия и от самото начало лично тя е изпратила писма до страните участнички в коалицията и до либийското ръководство карти с местонахожденията на обектите на културното наследство и настоятелната молба те по никакъв начин да не бъдат засегнати от военните действия.