Върховният представител на ООН по правата на човека призова във вторник всеки, който има влияние в Близкия изток или другаде, да се стреми да предотврати всякаква по-нататъшна ескалация на враждебността между Израел и Хизбула, като изрази тревога от рязката ескалация, предава "Ройтерс".

Израелската армия съобщи във вторник, че е ударила десетки цели на Хизбула в Южен Ливан през нощта, ден след като започна вълна от въздушни удари срещу обекти на подкрепяната от Иран групировка в най-смъртоносния ден в Ливан от десетилетия. Близо 500 души бяха убити и десетки хиляди избягаха от райони на Южен Ливан.

"Върховният комисар на ООН Фолкер Тюрк призовава всички държави и участници с влияние в региона и извън него да предотвратят по-нататъшна ескалация и да направят всичко възможно, за да осигурят пълно спазване на международното право", каза Равина Шамдасани, говорител на Тюрк на брифинг в Женева .

"Методите и средствата за водене на война, които се използват, пораждат много сериозни опасения дали това е в съответствие с международното хуманитарно право", добави тя.

АФП: САЩ не искат израелска сухопътна операция в Ливан

АФП: САЩ не искат израелска сухопътна операция в Ливан

Опасения от разрастване на конфликта

Попитан за съобщенията, че Израел е предупредил хората чрез телефонни съобщения преди ударите, той каза: "Независимо дали сте изпратили предупреждение и казвате на цивилни да бягат, не е ОК след това да ударите тези райони, знаейки много добре, че въздействието върху цивилните ще бъде огромно..."

На същия брифинг за пресата Абдинасир Абубакар, служител на СЗО в Ливан, каза, че някои болници в страната са претъпкани от хилядите пристигащи ранени хора. Четирима здравни работници са били убити в понеделник, добави той.

"Имаме някои доказателства и имаме някаква документация, която показва, че най-малкото е имало атаки срещу здравни заведения, дори и срещу линейките", каза той на брифинга, осъждайки въздействието върху крехкия здравен сектор на Ливан.

Керемедчиев: Целта на Израел е ясна - война с Ливан

Керемедчиев: Целта на Израел е ясна - война с Ливан

По думите му е в ход подготовка за частична инвазия и сухопътна операция

Говорителят на Агенцията на ООН за бежанците Матю Солтмарш каза, че се очаква повече хора да напуснат домовете си и че агенцията се стреми да намери нови убежища за разселените хора около Бейрут и долината Бекаа.

"Виждаме десетки хиляди разселени, но очакваме тези числа да започнат да нарастват", каза той. "Ситуацията е изключително тревожна. Много е хаотично и ние правим каквото можем, за да подкрепим правителството."

"Хизбула" е поразила военно летище и поделение в Израел

"Хизбула" е поразила военно летище и поделение в Израел

Размяна на удари