Броят на страните с независима от САЩ позиция ще се увеличи в близко бъдеще във връзка със събитията по света, въпреки противоположните очаквания на Вашингтон. Това мнение изрази в четвъртък заместник-председателят на Съвета на федерацията на Русия Константин Косачов, цитиран от ТАСС.

"Американците толерират само един суверенитет в света - своя собствен. Те го налагат. И динамиката на съвременните международни отношения се определя единствено от съотношението на броя на страните, капитулирали пред тази позиция, и останалите", пише сенаторът в своя канал в Telegram.

"Това, което се случва сега, според изчисленията на американците, трябва значително да увеличи броя на капитулиралите. Сигурен съм, че ще се случи точно обратното. Светът изглежда твърде отвратителен всъщност с единствената суверенна сила, която превърна извънсъдебни разправи срещу непокорните страни в основен инструмент на нейната външна политика", добави той.

Русия: Отстраняването ни от СПЧ може да има разрушителни последици за ООН

Русия: Отстраняването ни от СПЧ може да има разрушителни последици за ООН

Гласуването се очаква по-късно днес

Косачов припомни, че в навечерието на срещата на външните министри на страните от НАТО в Брюксел мненията за по-нататъшните стъпки към Руската федерация се разминават поради ситуацията около Украйна. По-специално, балтийските държави и Полша настояват за пълно прекъсване на отношенията с Русия, докато Франция, Германия и Турция считат за необходимо да поддържат контакти с руското правителство, независимо от настоящата ситуация. "И сега нека наложим тези разногласия върху характера на отношенията на съответните държави с единствения лидер на НАТО - САЩ. Полша и балтийските страни са абсолютни сателити, лоялността към САЩ е публично заявен приоритет номер едно на външната им политика. Франция, Германия и Турция си позволяват свобода, за което се натъкват на американски порицания (Германия за "Северен поток-2", Франция за атомните подводници, Турция за С-400)", отбеляза заместник-председателят на Съвета на федерацията.

Според него сега "се получава проста формула", когато отстъпването на собствения суверенитет "в полза на САЩ е равно на отлични отношения с Вашингтон и снизхождение от всякакви грехове", а "запазване и още повече проявление на суверенитета е равно на усложняване на отношенията със Съединените щати до наказателни санкции."

"Русия и Китай са абсолютно суверенни. Следователно всички сътресения в международните отношения, последователно провокирани от не по-малко суверенните САЩ, но в съюз с многобройни несуверенни спътници, произтичат от горната формула", заяви политикът.

Припомняме, че главният икономически съветник на президента Джо Байдън заяви, че САЩ са предупредили Индия да не си партнира твърде тясно с Русия след инвазията в Украйна, информира Би Би Си (BBC).

Индия отказа да наложи санкции срещу Русия, както направиха други страни.

Страната, която САЩ виждат като противодействие на мощта на Китай в Азия, е най-големият вносител на руски оръжия, според Bloomberg.

Това идва, след като заместник-съветникът по националната сигурност на САЩ Далип Сингх направи официално посещение в Индия миналата седмица.

САЩ заплашиха Китай за подкрепата му към Русия

САЩ заплашиха Китай за подкрепата му към Русия

Напрежение между Белия дом и Пекин