Кюрдските власти в Северен Ирак съобщиха, че разполагат с доказателства за употребата на хлор от ИДИЛ при акция на джихадистите в тази част на страната, предаде Би Би Си.

Взети са почвени проби след самоубийствена атака на ислямисти през януари тази година. При анализа е  установено наличие на хлор. Газът е  сред забранените химически вещества  според международните конвенции, тъй като е токсичен и вдишване  предизвиква задушаване.

В кореспонденция на Би Би Си се посочва, че срещу ИДИЛ на няколко пъти са отправяни обвинения за употреба на забранени вещества при бойни действия в Ирак и Сирия.

По-рано Би Би Си съобщи, че разполага с видеозаписи,  предоставени от  иракски сапьори, на които се вижда как при взривяването на мини по време на бойни действия се образуват оранжеви облаци.

Според експерти, с използването на хлор джихадистите по-скоро са имали за цел да постигнат психологически ефект върху противника, тъй като при подобно използване на хлор в открити пространства рискът от задушаване е минимален.