Либийските бунтовници са овладели планинска област, граничеща с Тунис, съобщи „Ройтерс", като се позова на очевидци от тунизийската страна на границата. Известен брой войници и офицери са се предали на тунизийските граничари.

Хиляди либийци напуснаха региона, известен като Западните планини заради все по-ожесточените битки. Повечето от тях преминаха в Южен Тунис и особено в граничния град Дехиба.

Според тунизийци, в момента група от около 50 бунтовници контролира граничния пункт в региона. Това е станало след продължителна битка, приключила до четвъртък сутринта. Информацията беше официално потвърдена от тунизийската информационна агенция.

Граничният пост е по-малкият от двата по границата. Основният пункт „Рас Дждир" е разположен на север.

Западните планини са населени от берберци, които са етнически по-различни от останалите либийци и заради това винаги властите в Триполи са се отнасяли към тях с подозрение. „Ройтерс" информира, че много градове в областта са подложени на обстрел от войските на Кадафи. Късно в сряда град Налут е бил разтресен от взаривовете на минохвъргачки и ракети „Град". Това даже не битка, бунтовниците в града са много слабо въоръжени", коментира бунтовник.

Няколко снаряда паднаха на тунизийска територия по-рано през тази седмица, което предизвика безпокойството на Тунис.