Военната база в литовския град Шяуляй може да получи американски изтребители F-35 до края на 2025 г., за да изпълнява мисията на НАТО за охрана на въздушното пространство, заяви главнокомандващият на въоръжените сили на Литва генерал Валдемарас Рупшис.

"Все още имаме да свършим някои домашни работи, за да можем да получим самолетите от пето поколение F-35. Вярвам, че ще го направим до края на 2025 г. и най-новите самолети ще пристигнат тук, за да изпълняват въздушно патрулиране и може би дори въздушна отбрана на базата на ротационен модел", заяви Рупшис пред репортери по повод 20-годишнината от членството на Литва в НАТО.

Той описа F-35 като най-модерния изтребител в света, способен на скрито събиране на разузнавателна информация, нанасяне на удари дълбоко във вражеска територия и водене на въздушен бой. Рупшис нарече военновъздушната база в Шяуляй най-важната, водеща военновъздушна база в балтийските държави.

Чехия подписа договора със САЩ за изтребители F-35

Чехия подписа договора със САЩ за изтребители F-35

Прага ще закупи 24 самолета

Символичният ключ за въздушното пространство на Балтийско море ще бъде предаден от командирите на контингентите на белгийските и френските ВВС на командирите на контингентите на испанските и португалските ВВС.