Единствената възможност да има обрат във войната в Либия е командването на операцията на НАТО да бъде поето от САЩ. Това е заявил сенаторът-републиканец Джон Маккейн, пише електронното издание Лента Ру.

По думите 6 от 28-те страни в Алианса участват в операцията, но тази шесторка не е в състояние да обезпечи нужната огнева мощ.

„Само САЩ притежават такова оборудване като самолетите за огнева поддръжка AC-130 и щурмовите самолети А-10", изтъкна бившият кандидат-президент, като посочи, че използването на силата на американската авиация ще може да доближи операцията до падането на режима на Муамар Кадафи.

Макейн посочи, че само използването на безпилотните самолети Predator не може да окаже решаващо въздействие върху хода на бойните действия, макар че това оръжие е ефективно и проверено.

Според Маккейн решението на Запада за намеса в конфликта е закъсняло, но по-добре късно, отколкото никога.

Сенаторът изказа мнението, че бомбардировките на резиденцията на либийския лидер, макар и да излизат от рамките на резолюцията на ООН, са оправдани. „Ако нашата задача е предотвратяването на хуманитрана катастрофа, то единствената възможност да се направи това е да се попречи на Кадафи да създава условия за нейното възникване".

Припомняме, че Джон Маккейн посети Бенгази, където се срещна с ръководителите на либийската опозиция. В същото време руският премиер Владимир Путин заяви, че Западът няма право да убива Кадафи.