Страховете, че евентуално иранско ядрено оръжие може да предизвика ядрена надпревара в Близкия Изток, са пресилени, според Центъра за нова американска сигурност, съобщава „Дейли Стар".

Сунитска Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол, е в противоречие с шиитски Иран. Западът смята, че ако Иран се сдобие с оръжие, най-вероятно Саудитска Арабия ще се включи в надпреварата, отбелязва изданието.

Въпреки че Израел не потвърждава, че притежава ядрени оръжия, смята се, че това е единствената ядрена държава в Близкия Изток.

През декември 2011 година бившият шеф на разузнаването на Саудитска Арабия Принц Тюрки ал Фейсал заяви, че ако Техеран създаде атомно оръжиe, Саудитска Арабия ще помисли по въпроса.

Риад още обяви планове за изграждане на 17 гигавата атомна енергия до 2032 година, за да редуцира вътрешното потребление на петрол и да се увеличи износът.

Според доклад на института, страни като Саудитска Арабия са против създаване на оръжия за масово унищожение, но в надпреварата могат да се включат Египет и Турция.

Обаче, според Центъра за нова американска сигурност, има риск Саудитска Арабия да влезе в надпреварата, въпреки че е голяма възможността да разчита на съюзниците си - САЩ.

Силен аргумент срещу подобно начинание са трудностите и разходите за започване на ядрена програма, която може да бъде в разрез с международното право, както и желанията на най-важният съюзник на кралството - Вашингтон, подчертава се в доклада.

Саудитска Арабия е подписала договора за неразпространение на ядрено оръжие. Някои експерти смятат, че Раид може да купи ядрена бомба от Пакистан. Но в доклада на центъра се подчертава, че това е малко вероятно.

От центъра отбелязват, че Египет не възприема иранските ядрени амбиции като заплаха за страната, а Турция членува в НАТО, което и дава гаранции.

Базираният във Вашингтон център, създаден през 2007 година, анализира развитието на американската външна политика.