Германският канцлер Ангела Меркел обеща засилване на мерките за сигурност срещу ислямистките терористи.

Обещанието си тя направи пред Бундестага осем дни след кървавите нападения в редакцията на сатиричния вестник „Шарли ебдо" в Париж, съобщава агенция „Франс прес".

Ислямските проповедници, които насаждат омраза, както и жестоките престъпници, които действат от името на исляма, тези зад тях, както и интелектуалните подпалвачи на международния тероризъм ще бъдат непреклонно борени с всички законови средства, които са на разположение на държавата", подчерта Меркел пред германските депутати.

Ангел Меркел подкрепи също така по-сериозно следене на комуникациите от всички страни в Европейския съюз за борбата с тероризма, подчертавайки, че тя ще настоява Брюксел да подготви нови правила, принуждаващи доставчиците на телекомуникационни услуги да събират данни за поведението на потребителите в интернет.

„Ние няма да им позволим да ни разделят", заяви още канцлерът в речта си, посочвайки мерките, които Германия и Европа взимат, за да се предпазят срещу опасността, която представляват тероризмът и радикалните форми на исляма.