Германският икономически министър и вицеканцлер Зигмар Габриел критикува финансовия министър Волфганг Шойбле за позицията му, че Гърция може да напусне еврозоната временно, съобщава Ройтерс.

През седмицата Шойбле обяви, че Гърция трябва да излезе от валутния съюз за пет години, за да разреши икономическите си проблеми, но Габриел разкритикува идеята, което  e признак за напрежение в германската коалиция ( Християндемократическият съюз и Социалдемократическата партия) по отношение на гръцката криза.

По мое мнение не беше разумно това да се представя като германско предложение, каза Габриел в интервю пред германската телевизия ZDF, което ще бъде излъчено тази вечер.

Според Габриел Шойбле, който е член на германските консерватори, е провокирал социалдемократите.

Близо половината германци искат Гърция да напусне еврозоната
Още...

Той трябваше да действа различно, особено когато той знае, че ние, социалдемократите, сме готови да говорим за излизане на Гърция от еврозоната само в случай, че гърците искат това, добави вицеканцлерът.

Докато Шойбле заявява, че предложението е съгласувано с коалиционния партньор, лидерът на социалдемократите поясни, че е научил подробности за предложението след преговорите в Брюксел.

Според Зигмар Габриел Шойбле е бил в „голям конфликт" с Меркел, която е заявила, че временно излизане на Гърция от еврозоната няма да проработи.

Но самият финансов министър заяви в интервю за списание „Шпигел" в събота, че той и канцлерът са „на един и същи път", въпреки че не винаги споделят едно и също мнение.

Вицеканцлерът на Германия иначе отхвърли международните критики по адрес на Германия заради ролята й в гръцката криза. По думите му не са уместни обвиненията срещу Берлин, че заема прекалено твърда позиция.

Мисля, че това е несправедливо отсъждане. Германия допринесе много за всички пакети и пое големи рискове, аргументира се той.

Зигмар Габриел добави, че би било грешка да се предприемат рискове във връзка с Гърция без да се попита страната да направи промени, защото Италия, Испания и Португалия ще трябва да получат същото отношение, а при такава ситуация „еврозоната няма да оцелее".