НАТО няма намерение да предприема военна операция в Либия, потвърди генералният секретар на организацията Андерс Фог Расмусен. 

Близо две седмици след началото на ожесточените битки на либийска територия, които започнаха на 15 февруари, Расмусен заяви, че НАТО не планира намеса в създалата се ситуация.

По думите му на военните експерти от НАТО е възложена задачата да разработят планове за реакция при всякаква ситуация, в това число и за осигуряването на готовност за бърза реакция.

Той не даде повече детайли около плановете, но подчерта, че те се осъществяват в рамките на резолюция на Съвета за безопасност на ООН.

Според мен ситуацията в Либия еволюира и аз не мога да се представя, че международната общност и ООН ще си затворят очите, ако Кадафи и негият режим продължат систематично да осъществяват атаки срещу либийския народ, заяви Расмусен.

По думите му обстановката в Близкия Изток и по-конкретно в Либия, ще бъде в центъра на предстоящата среща на министрите на отбраната на страните от пакта, насрочена за 10-11 март.

Въпреки че НАТО не разглежда ситуацията в региона като пряка заплаха за членовете на Алианса, военнополитическият блок внимателно проследява развитието на ситуацията, подчерта Расмусен.

Той отново осъди остро насилието от страна на либийските власти спрямо населението и официално призова Триполи да пристъпи към диалог с народа и да спазва правата му.

Свободата трябва да възтържествува, категоричен бе той.

По думите му осигуряването на зона, забранена за полети, е военна операция, но на този етап не е търсено съдействието на НАТО в прилагането на последната резолюция за Либия на Съвета за сигурност на ООН, в това число и спазването на оръжейното ембарго, наложено на Триполи.