НАТО съобщи, че е в ход операцията "Обединен защитник", насочена към налагане на оръжейно ембарго срещу Либия.

Сили на пакта са разположени в Средиземно море със задачата да контролират движението на морските съдове.

Целта е да бъде избегнато пренасянето на оръжия и наемници към Либия.

В операцията участват общо 16 морски съда, сред които един командващ съд, собственост на Италия; 10 фрегати - на Испания, Великобритания, Гърция, Италия, САЩ, Турция, Канада; три подводници - на Испания, Турция и Италия, два спомагателни кораба - на Италия и Турция.

НАТО е постигнал съгласие по плановете за трите аспекта на своята намеса в осигуряването на действието на резолюцията на ООН - хуманитарно съдействие, гарантиране на оръжейното ембарго, както и на забранената за полети зона над Либия.

Плановете са готови и ще бъдат приведени в действие в цялост, когато и ако се наложи, съобщи говорителят на организацията на брифинг в Брюксел.

Командването на операцията е в Неапол и то покрива дейността както на плавателните съдове, така и на разузнавателните самолети АУАКС.

Припомняме, по рано днес постоянният представител на Русия в Алианса Дмитрий Рогозин коментира, че  „НАТО като организация „буксува" в Либия.

По думите му  към момента „никой в Алианса не е готов да поеме отговорността за продължаването на операцията, още повече че всички разбират, че без наземна фаза свалянето на Кадафи от власт е практически невъзможно".

Само ударите по въздух срещу силите на либийския лидер „не решават този проблем, защото тези сили отдавна са в градовете и избягването на сериозни загуби сред гражданското население е практически невъзможно", отбеляза Рогозин.

НАТО няма да ръководи политически операцията на международната коалиция в Либия, а ще действа като инструмент за планиране при налагането на забранена за полети зона, заяви френският външен министър Ален Жупе.

Политическото ръководство ще бъде извършвано от комитет, в който ще влизат външните министри на страните участнички в операцията и на Арабската лига.

Въпросът за командването на военната операция в Либия, която се осъществява предимно от САЩ, Франция и Великобритания през последните дни, доведе до спорове между западни представители.