Досегашният премиер на Израел Бенямин Нетаняху получи шанс да състави кабинет, предаде АП.

Отново той ще търси коалиция, но този път преговорите се очертават да бъдат доста по-трудни, коментират анализатори от Близкия изток.

Според тях, засилването на центристите и крайната десница ще са препъни камъка пред новия-стар премиер да състави кабинет.

При 99.8% преброени бюлетини десният блок на премиера Бенямин Нетаняху Ликуд-Бейтену получава 31 места, което е значителен спад в подкрепата за премиера, тъй като предния мандат, през 2009 година, блокът държеше 42 мандата в Кнесета.

Веднага след резултатите Нетаняху благодари на симпатизантите си за възможността да бъде премиер за трети мандат, заявявайки, че горд. Той веднага подчерта, че най-голямото предизвикателство е да не се допуска Иран да създаде ядрено оръжие.

Премиерът заяви намеренията си да формира възможно най-широка коалиция за управлението на страната.

Изненадата на изборите е центристката партия „Йеш Атид", която се води от новак в политиката - тя е втора с 19 места. Лидерът й Аир Лапид е бивш телевизионен водещ и се включи в политиката преди месеци.

Трета е Израелската партия на труда, която получава 15 места, ултраортодоксалните от „Шас" получават 11 мандата, „Байт Йехуди" получават също 11 мандата, Йедут-а-тора печелят 7 места, центристите „Ха-Тнуа" на бившия външен министър Ципи Ливни получават шест мандат, колкото и лявата партия „Мерец, други четири партии си поделят 14 места.

Блоковете на десницата и на лявоцентристите ще разполагат с равен брой места в парламента - по 60.

В последния парламент коалицията на Нетаняху държеше 42 места в 120-местния Кнесет, а сега спечели едва 31.

Официалното обявяване на резултатите от изборите се очаква да стане на 30 януари.