Руският президент Владимир Путин ще се срещне в Ню Йорк с американския си колега Барак Обама в рамките на Генералната асамблея на ООН, пише "Независимая газета" под заглавието си „Обама попадна в графика на Путин"

Двамата президенти не са се срещали лице в лице от около една година. За американския президент, обвиняващ Москва в агресия в Украйна, да избягва руския си колега стана въпрос на принцип.

Според анонимните източници на New York Times, след като помощниците на американския държавен глава дълго са преценявали всички „за" и „против", в Белия Дом са проумели необходимостта, от една страна, да поискат от Кремъл да помогне за спазването на режима на прекратяване на огъня на руско-укринската граница, а от друга - да си сверят подробно часовниците с руския президент за сирийската криза.
Това е подтикнало Вашингтон да преразгледа генералната си линия по изолация на Москва, а Обама е поискал среща с Путин.

Според вестник New York Times централните въпроси, които ще се обсъждат, ще са украинската и сирийската криза.

Освен това, по данни на Bloomberg, Кремъл се подготвя да нанесе едностранно авиационни удари по позициите на забранената в Русия групировка „Ислямска държава" в Сирия, ако Вашингтон отхвърли предложението за създаване на широка антитерористична коалиция.

„Съгласувана е дискусия с премиера на Япония (Шиндзо) Абе и след това е съгласувана дискусия с Обама", съобщи вчера секретарят на президента Дмитрий Песков.
Той уточни, че и двете срещи ще се проведат в понеделник.