Японският град Нагазаки, разположен в южната част на страната, днес отбелязва 66-години от ядрената атака, която САЩ произведе срещу града, в края на Втората световна война през 1945 г. При ядрения взрив загинаха 74,000 души. Това съобщи KUNA.

Церемонията се проведе в Мемориалния мирен парк в града. На нея участваха около 6000 души от 44 държави, включително американският посланик Джеймс Зумуалт. Ядрените сили - Русия, Великобритания и Франция също изпратиха свои представители.

По време на 60-минутната церемония, 3,288 нови имена, бяха прибавени към списъка с имената на загиналите от бомбардировката - общо 155,546.

Кметът на града Томихиса Тауе предупреди японското правителство да замени ядрената енергия с друг източник, след като инцидентът с АЕЦ Фукушима-1 показа, че не може да се контролира ядрената енергия и произтичащата от нея опасност.

Няма значение колко време ще отнеме, необходимо е веднага да се разработят възобновяеми източници на енергия, които да заместят ядрената енергетика. Това ще помогне и самото общество да се промени и да живее на по-безопасно място", каза кметът.

Тауе помоли американският президент Барак Обама да демонстрира своето влияние към изграждането на един свят без ядрени оръжия.

Премиерът на Япония Наото Кан наблегна на това, че Япония е единствената страна, която е изпитвала ужаса от ядрените бомби. Страната е твърдо за премахване на ядрените оръжия, което ще даде възможността за един по- спокоен и мирен свят.

"Отговорността ни се заключава в това да си вземем поука, какво сме научили от инцидента и да споделяме това с хората по света и бъдещите поколения.", каза Кан

Атаката над Нагазаки е осъществена 3 дни след хвърлянето на първата атомна бомба в западния японски град Хирошима, при която загинаха 140,000 души през 1945г.

На 15 август Япония капитулира, поставяйки краят на Втората световна война.