Участниците в Руския народен събор и руският патриарх Кирил приеха "мандат", в който описаха руската инвазия в Украйна като свещена война, по време на която Москва защитава света от "изпадналият в сатанизъм Запад."

Документът е публикуванна официалния сайт на Московската патриаршия.

Съборът, който се проведе на 27 март в московската катедрала "Христос Спасител", описа "специалната военна операция" като "нов етап в национално-освободителната борба на руския народ" срещу престъпния киевски режим и колективния Запад зад него, който се води по земите на Югозападна Русия от 2014 г."

В документа се посочва още, че "след завършването на специалната военна операция цялата територия на съвременна Украйна трябва да влезе в "зоната на изключително влияние на Русия".

Руският патриарх Кирил на Рождество: Русия сега се бори за бъдещето на цялото човечество

Руският патриарх Кирил на Рождество: Русия сега се бори за бъдещето на цялото човечество

Руснаци и украинци са един народ.. от Бяло до Черно море

Въпреки че след началото на руската инвазия в Украйна изявленията на Руската православна църква съдържат призиви за мир, постепенно изказванията на патриарх Кирил стават все по-войнствени.

Миналата пролет патриархът въведе нова длъжност - главен военен свещеник "в зоната на специалната военна операция",

В началото на 2023 г. патриарх Кирил произнесе реч, в която призова духовниците и миряните на Руската православна църква по-активно да помагат на руските войници, участващи във войната срещу Украйна.

В интерес на Украйна е да живее в мир с Русия, уверява патриарх Кирил

В интерес на Украйна е да живее в мир с Русия, уверява патриарх Кирил

Политическите стратези успели да вбият клин между два братски народа