Глобата за изгубени документи в чужбина ще бъде увеличена 5 пъти. Това предвижда поправка в Закона за българските лични документи, проектът за чиято промяна в момента е предложен от правителството за обществено обсъждане, съобщи "24 Часа".

Санкцията, която ще се плаща за загубени извън България документи, ще е 100 лв., предвижда законопроектът. За тези, които са загубени на територията на България, санкцията остава 20 лв.

Глобата за изгубен паспорт в чужбина ще се налага на място с квитанция от посолството, в което е поискано издаването на временен паспорт.

И при издаването на временни документи ще се събират биометрични данни като отпечатъци и пр., предвиждат още промените в закона за българските лични документи. Такива ще се вземат и от граждани на други страни от ЕС, които се обърнат към наше посолство за издаване на временни документи. Дипломатите ни ще могат да издават такива на европейци, чиято държава няма посолство на конкретното място.

Предвижда се временните паспорти да са с продължителност до 1 г.

МВР ще направи специална фирма, наречена "Административни и електронни услуги", която ще поеме всички неполицейски дейности на ведомството като издаване на документи, регистрация на автомобили, проверка на пожарната безопасност и пр. Това пък е предвидено в проект за промени в Закона за МВР, подготвени от екипа на министъра и вицепремиер Румяна Бъчварова. Те са пуснати за обществено обсъждане през септември и ще бъдат внесени в МС до 2 седмици. Фирмата ще събира такси за услугите си и така ще се издържа.