Либийските бунтовници са се споразумели с местните старейшини да влязат в град Бани Уалид без сражение. Очаква се това да стане по-късно днес, след като сделката бъде формализирана, съобщи телевизия Ал Джазира.

Припомняме, разположеният на 150 километра южно от Триполи град Бани Уалид отказваше да се предаде на лоялните на Преходния национален съвет сили. Сделката е била сключена рано тази сутрин, след като голям брой привърженици на Маумар Кадафи са напуснали града.

Бани Уалид е бастион на племето Уарфала, което наброява около един милион души и остана лоялно да режима на Кадафи.

На този етап местонахождението на Муамар Кадафи и неговите близки остава неизвестно. Предполага се, че членове на семейство Кадафи по пътя си от Триполи в южна посока може да са преминали през Бани Уалид, а някои от тях може все още да се укриват там.

По-рано Националният преходен съвет в Либия съобщи, че разполага с данни за местонахождението на полковника Муамар Кадафи. На този етап обаче те отказват да дадат повече подробности.

Резиденцията на Кадафи край столицата беше пленена в края на месец август, а окончателно въстаниците „сложиха ръка" и над Триполи на 5 септември.

Гражданската война в Либийската Джамахирия продължава от средата на месец февруари. Междувременно редица страни признаха Националния преходен съвет за единствената легитимна власт в страната.