Политическите партии в Каталуния официално започнаха предизборната си кампания за регионалните избори на 21 декември, като сепаратистки кандидати са или в изгнание, или в затвора, а социологическите допитвания показват завързана битка, съобщават "Асошиейтед прес" и "Франс прес".

Първите предизборни митинги бяха проведени, като уволненият вицепрезидент на Каталуния Ориол Жункерас и трима други сепаратистки лидери все още са в затвора, след като съдия от Върховния съд вчера отхвърли молбата им да бъдат освободени, докато са разследвани за ролята им в стремежа към независимост на богатия североизточен регион.

Партиите за независимост на Каталуния губят мнозинството си

Партиите за независимост на Каталуния губят мнозинството си

Това ще им даде 67 места в 135-местния регионален парламент

Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон междувременно проведе предизборна кампания от Белгия, където избяга, след като каталунският парламент обяви независимост на 27 октомври, твърдейки, че няма да получи честен съдебен процес вкъщи.

"Те (Мадрид) искат да създадат колкото се може повече трудности, така че да не можем да водим равнопоставена предизборна битка с другите кандидати", изтъкна Пучдемон в обръщението си към предизборното събитие на партията си в Барселона малко преди полунощ.

Избирателите "могат да избират между държава или подчинение, те могат да избират между каталунските институции или мрачни субекти в Мадрид", добави Пучдемон, чиято екстрадиция беше поискана от Испания.

Мадрид иска да съди Пучдемон и другите арестувани сепаратистки лидери за бунт, за което максималната присъда е 30 години, както и за противодържавна дейност за тяхната роля в тласъка към независимост, както и за злоупотреба с публични средства.

Испански съд остави в ареста бивши лидери на Каталуния

Испански съд остави в ареста бивши лидери на Каталуния

Общо в ареста остават Жункерас и други трима сепаратистки лидери

Жълта панделка, показваща подкрепа за арестуваните сепаратистки лидери, заемаше празната седалка, която беше резервирана за Пучдемон на предизборната проява.

Жълта панделка също така заемаше празния стол, запазен за Жункерас на откриващия предизборната кампания митинг на партията му в град Вик.

Мадрид свика нови избори след обявяването на независимост от страна на Каталуния, като същевременно уволни регионалното правителство и суспендира автономията на областта. Мадрид се надява, че изборите ще възстановят нормалността в региона.

12 от 13 членове на уволненото каталунско правителство участват в изборите, като Пучдемон и Жункерас се състезават да ръководят лагера на сепаратистите.

По време на последните регионални избори през 2015 г. сепаратистките партии получиха 47,8 процента от гласовете, което им даде крехко мнозинство от 72 депутатски места в 135-местния регионален парламент на Каталуния.

Въпреки че сепаратистите са обединени срещу "репресията" от страна на Мадрид, те са разделени за бъдещето на техния регион.

Испания обяви края на сепаратизма в Каталуния

Испания обяви края на сепаратизма в Каталуния

Редът вече е възстановен, според премиера Рахой

Партията на Пучдемон и партията на Жункерас участваха с обща листа преди две години, но сега се явяват самостоятелно.

"Като се имат предвид продължаващите несъгласия между сепаратистките партии за това как да се процедира, техните лидери имат стимул да водят предизборна кампания за продължаващите оплаквания към централното правителство, въпреки че техните предизборни програми остават неясни", изтъква анализаторът Антонио Барозу.

Социологическо допитване на Центъра за социологически изследвания, който е финансиран от централното правителство в Мадрид, прогнозира, че трите партии, борещи за независимост на Каталуния, ще получат 44,4 процента от гласовете и 66 до 67 депутатски места, като за абсолютно мнозинство трябват 68 места.

Трите партии, които категорично се противопоставят на независимостта, ще получат 44,3 процента и ще спечелят 59 до 60 места, показва сондажът.

Това означава, че никой от двата лагера няма да може са сформира правителство самостоятелно, като ключова роля най-вероятно ще изиграе алиансът, съставен от крайнолявата партия "Подемос" и кметът на Барселона Ада Колау, който според проучването ще вземе 9 депутатски места.

Партията се противопоставя на независимостта, но подкрепя правно обвързващ референдум за отцепване, който испанското правителство смята за противоконституционен.

"Ние държим ключа за разблокиране на ситуацията, ключът, който може да отвори нов период на решения", изтъкна водещият кандидат на партията в изборите Хавиер Доменех по време на първия предизборен митинг на формацията.

Пучдемон призова избирателите да разглеждат предстоящите избори като плебисцит за опита на региона за отцепване от Испания. По думите на Пучдемон, изборите на 21 декември ще бъдат "втора част" на референдума, който неговото правителство проведе на 1 октомври, въпреки че това беше забранено от Върховния съд на Испания.