Руският президент Владимир Путин осъди „лицемерието" на западните държави, които използват кибершпионажа за подслушване на лидери и призова за международна кампания с цел справяне с проблема, съобщава „Франс прес".

Той изрази коментара си повод експулсирания от Германия шеф на ЦРУ в Берлин във връзка с шпионския скандал, който се разрази между европейската държава и САЩ.

„Що се отнася до кибершпионажа, това не е просто крещящо лицемерие в отношенията между съюзниците и партньорите", каза той в съвместно интервю на ИТАР-ТАСС и кубинската медия Пренса Латина.

„Това също е пряко нарушение на суверенитета на страна и нарушение на човешките права, намеса в личното пространство", обясни той.

Путин отговори на въпрос за руската позиция за държави, които подслушват лидерите на други държави.

Готови сме да развиваме като резултат от съвместни усилия на система от мерки, за да осигурим международна информационна сигурност", каза Путин преди обиколката му в Латинска Америка, която включва Куба, Бразилия и Аржентина.

Миналият месец в ключова реч пред посланици Путин каза, че Европа е руският „естествен партньор", но е жертва на „късогледство, идеологически подходи", подтиквани от САЩ.

Иначе руският президент изрази надежда, че ще увеличи руските инвестиции и търговия с Латинска Америка по време на посещението си. Той поясни, че Русия иска да засили технологичното сътрудничество и инвестиции с държавите от Латинската Америка, специално в секторите енергетика, ядрени централи и индустрия.

Латинска Америка е богат източник на природни ресурси, такива като петрол и боксит, вода и храна", обясни държавният глава на Русия.