Русия, в отговор на неприятелските действия на Великобритания, гони Ейдриън Когил, аташе по отбраната в посолството на кралството в Москва. Това се казва в съобщение на руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

На 16 май в руското външно министерство беше извикан представител на британското посолство в Москва, за остър протест във връзка с решението, взето от властите на 8 май по отношение на аташето по отбраната в руското посолство в Лондон.

"Британският дипломат беше информиран, че в отговор на посоченото решение на аташето по отбраната в британското посолство в Москва Ейдриън Когил е обявен за персона нон грата, той трябва да напусне територията на Руската федерация в рамките на една седмица. Нашата реакция на неприятелските антируски действия на британската страна, обявени на 8 май, не се ограничава до тази мярка. Инициаторите на ескалацията ще бъдат информирани за по-нататъшни ответни стъпки", добави дипломатическото ведомство.

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

"Действията на британските власти, които буквално се задушават от русофобия, напълно потвърждават пристрастността и враждебността на британската линия в руската посока", подчертава Захарова.

Освен това руското външно министерство подчерта, че Москва разглежда недружелюбната стъпка на Лондон "като политически мотивирано действие с подчертан русофобски характер, нанасящо непоправими щети на двустранните отношения".

Припомняме, че на 8 май официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова предупреди, че Лондон трябва да очаква отговор на решението си. 

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по отношение на руската дипломатическа мисия и недвижимите имоти ще получат неизбежен пропорционален отговор, реакцията на Русия ще бъде твърда. Това заяви тогава Захарова.

"Действията на британските власти, които буквално се задушават от русофобия, напълно потвърждават пристрастността и враждебността на британската линия в руската посока", подчерта Захарова. 

Великобритания съобщи за редица мерки към дипломатическите действия на Русия на острова, като британското правителство смята да отзове руското аташе по отбраната.

"Ние ще премахнем статута на дипломатически помещения от няколко свързани с Русия имоти в Обединеното кралство. Налагаме нови ограничения за руските дипломатически визи, включително ограничаване на продължителността на времето, което руските дипломати могат да прекарат в Обединеното кралство", посочи министърът на вътрешните работи Джеймс Клевърли.

Действията са в следствие на модел на злонамерена дейност от Русия във Великобритания и Европа.

Клевърли заяви още пред парламента, че руското военно аташе е "недеклариран офицер от военното разузнаване" на Русия.

На 26 април британец беше обвинен за предполагаема враждебна държавна дейност, предназначена да облагодетелства Русия, включително чрез предполагаемо вербуване на още лица за палеж на свързан с Украйна търговски обект в Лондон.

Русия предупреди Лондон за използването на британско оръжие в Украйна

Русия предупреди Лондон за използването на британско оръжие в Украйна

Москва може да отвърне на британските военни съоръжения и оборудване

Ден по-рано украинският президент Володимир Зеленски се срещна с британския финансов министър Джеръми Хънт в Киев, като е призовал Великобритания да затегне санкциите срещу Русия. На 13 април САЩ и Великобритания наложиха ембарго на редица руски суровини, сред които алуминий, мед и никел.

В края на 2023 г. Великобритания обяви 46 нови мерки срещу лица и организации от други страни, за които твърди, че участват в руските военни вериги за доставки. Китайското посолство в Лондон осъди този ход.