Руски военни кораби са прекосили протока Баб-ел-Мандеб и са навлезли в Червено море, съобщават "Блумбърг" и ТАСС.

Този морски регион е засегнат от нападенията на хусите и е пълен с други военни кораби.

По информация на Тихоокеанския флот на Русия сред корабите са ракетният крайцер "Варяг" и фрегатата "Маршал Шапошников". Те изпълняват "поставени задачи в рамките на далечната морска кампания". Крайната дестинация на корабите не става ясна, нито причината Москва да изпрати кораби в района.

От месеци йеменските хуси извършват поредица от атаки срещу плавателни съдове в Червено море като отмъщение за военните действия на Израел в Газа.

Атаките прекъснаха световното корабоплаване от ноември насам и принудиха компаниите да се преориентират към по-дългия и скъпоструващ маршрут, заобикалящ Южна Африка.

По-рано този месец бунтовниците съобщиха на Китай и Русия, че техните кораби могат да плават през Червено море и Аденския залив, без да бъдат атакувани. В замяна двете страни могат да осигурят политическа подкрепа на хусите в органи като Съвета за сигурност на ООН, разкриха няколко души, запознати с въпроса.

Хусите твърдят, че са атакували шест кораба през последните 72 часа

Хусите твърдят, че са атакували шест кораба през последните 72 часа

Групировката също е атакувала два американски разрушителя в Червено море

Подкрепяната от Иран групировка атакува редица търговски и военни кораби в южната част на Червено море и в Аденския залив от средата на ноември.

Хусите твърдят, че атаките им са насочени към кораби, свързани с Израел, САЩ и Великобритания. Въпреки това се случиха и грешки. В края на януари ракети избухнаха близо до кораб, превозващ руски петрол край Йемен. Това се случи само дни, след като говорител на хусите заяви пред руски вестник, че руските и китайските търговски кораби не трябва да се страхуват от атаки.

Хусите изстреляха ракета и по петролен танкер, собственост на Китай, което е знак за продължаващите рискове за корабоплаването в моретата край Йемен въпреки споразумението.

По-рано този месец Иран, Русия и Китай проведоха съвместни военноморски учения в Индийския океан. Както "Варяг", така и "Маршал Шапошников" участваха в маневрите, за които Москва твърди, че имат за цел да оттренират "безопасност в морските икономически дейности", включително освобождаване на кораби, отвлечени от пирати.

Bloomberg: Русия и Китай се разбрали с йеменските хуси за своите кораби

Bloomberg: Русия и Китай се разбрали с йеменските хуси за своите кораби

Проведени са били тайни преговори в Оман