Руската прокуратура поиска в четвъртък 15-годишна присъда за Ксения Карелина, жена с двойно руско и американско гражданство, обвинена в държавна измяна, защото е направила дарение за благотворителна организация в подкрепа на Украйна, предава "Ройтерс".

Карелина, която не беше включена в голямата размяна на затворници между Русия и Запада миналата седмица, е изправена пред съда в град Екатеринбург,  където прокурорите и адвокатите на защитата направиха своите пледоарии.

Присъдата, която се очакваше в четвъртък, сега трябва да бъде произнесена на 15 август, каза репортер на "Ройтерс" в съда.

Карелина е родена в Русия, но емигрира в Съединените щати през 2012 г. и става гражданин на САЩ през 2021 г.

Спа служителката в Лос Анджелис беше арестувана от службата за сигурност на ФСБ, след като отлетя за Русия, за да посети семейството си в Екатеринбург в началото на годината.

Разследващите повдигнаха обвинение в държавна измяна, след като откриха, че тя е дарила 51,80 долара на Razom, благотворителна организация, която предоставя помощ на Украйна. ФСБ твърди, че крайният бенефициент е украинската армия.

От Razom заявиха по време на ареста си, че са "ужасени". Уебсайтът на благотворителната организация казва, че подкрепя набор от хуманитарни проекти, включително доставка на комплекти за първа помощ, печки на дърва, генератори, радиостанции и превозни средства за украинските медици на първа линия.

Освен това помага на украински деца и уязвими общности, засегнати от войната, включително чрез осигуряване на храна, подслон, психологическа подкрепа и чиста вода.

Русия разпространи видео, уж уличаващо Гершкович в шпионаж

Русия разпространи видео, уж уличаващо Гершкович в шпионаж

В него той се среща със служител на отбранителна компания