Норвежкият терорист Андерш Брайвик може да бъде осъден на най-суровото в Норвегия наказание - 30 години затвор за престъпление срещу човечеството. Това съобщи прокурор Кристиан Хатло, цитирана от РИА Новости.

Припомняме, жертви на двойния терористичен акт на 22 юли, извършен от Брайвик, станаха 76 души.

Новото обвинение срещу Андерш Брайвик може да му донесе повече от 21 години затвор, които ще получи за обвиненията, свързани с тероризъм. Прокурорът обаче заяви, че новото обвинение засега е само "възможност".

Засега 32-годишният мъж е със статут на заподозрян. До момента полицията се позовава на първите две алинеи от параграф, който предвижда максимално наказание от 21 години затвор.

Двете алинеи обхващат "тежкото дестабилизиране на основни функции на обществото" и намерението "да се сее страх сред населението в Норвегия".

Висшата мярка на наказание е предвидена от Наказателния кодекс на страната от 2005 година за престъпления против човечеството. Под подобни престъпления се подразбира широкомащабно или систематично нападение срещу гражданско население. Досега такава мярка на наказание в Норвегия не е била прилагана.