Хуманитарната ситуация по либийско-тунизийската граница остава сложна, като сили, лоялни на Кадафи са блокирали някои от граничните пунктове и в резултат вчера само 2 000 души са могли да преминат. Еврокомисарят Кристалина Георгиева призова либийските власти да допуснат на своя територия хуманитарни работници.

Високопоставен представител на Европейската комисия каза, че очаква страните от ЕС да помогнат с кораби за извеждане на бежанците от района на границата на Либия и Тунис. Около 50 самолета участват в евакуацията, като повечето от бежанците искат да се завърнат в собствените си страни, а не да отидат в Европа.

Вече е на лице значително увеличение на бежанския натиск, като в рамките на днешния ден по 1 000 души на час преминават границата.

САЩ, Испания и Франция са сред държавите, които изпратиха военни самолети, които извозват хората от границата. Ръководителите на страните правят всичко възможно, за да установят диалог с властите в Триполи, като вчера в Брюксел се е провела среща между представители на ЕС и лидери на опозицията в изгнание. Припомняме, вече над 200 000 души избягаха от Джамахирията след началото на безредиците.

В Триполи за днес са насрочени антиправителствени протести, като армията е започнала изграждането на пропускателни пунктове в града, за да предотврати разрастване на безредиците. Интернет услугите в столицата не функционират.

Очакват се безредици след петъчната молитва, цивилни служители на силите за сигурност са пръснати из целия град, като не позволяват на чуждестранните журналисти да вършат спокойно работата си. Според жители на Триполи, напрежението се усеща във въздуха. Привърженици на режима и малийски неамници също кръстосват улиците.

По-рано днес стотици опечалени погребаха жертвите на сблъсъците между проправителствените сили и опозицията в либийския град Брега, който е от стратегическо значение за нефтения експорт на Джамахирията. Само в сряда при защитата на града загинаха 12 бойци.

През последните два дни лоялните на Кадафи започнаха офанзива в региона, като от въздуха им помагаха военни самолети. Тази сутрин също имаше слухове за нови бомбардировки, но те не бяха потвърдени от жителите на Брега.

Бунтовниците отбиха атаките, а след тях започнаха да усилват защитата на града и на населените места в региона. Подкрепления от бунтовническия бастион Бенгази пристигнаха в близкия град Аждабия. По информация на "Ройтерс" тази сутрин изтребител е обстрелвал с ракети военен склад, но не е причинил щети.

В Бенгази около 1 000 души присъстваха на погребението на шестима бунтовници, които бяха изпратени на последния си път с изстрели във въздуха. Кореспондент на „ал-Джазира" в Аждабия коментира, че за гражданите на въстаналите градове загиналите са истински мъченици.

Междувременно продължават преговорите за освобождаването на холандските морски пехотинци, заловени в неделя в Сирт при неуспешна спасителна операция.

Ситуацията в Либия все по-силно наподобява гражданска война, след като бунтовническият Национален либийски съвет, намиращ се в източната част на Либия, ще преговаря след оттеглянето от власт на Муамар Кадафи, предаде "Ройтерс".

В Съвета влизат бивши управници, присъединили се и ръководещи бунта срещу Кадафи. Те призоваха международната общност да се намеси, за да спре насилието на властите срещу местното население.

Засега Кадафи не е склонен нито да преговаря, нито да се оттегли. Уго Чавес, президент на Венецуела и близък приятел на полковника, продължава да настоява за диалог между управляващи и опозиция с негово посредничество, въпреки че никой не прие идеята му. За сметка на това протести в защита на либийския народ започнаха и в Каракас.

Синът на Кадафи Сеиф ал-Ислам играе ролята на говорител на режима пред света, като в последното си интервю той за пореден път обвини западните медии за раздуването на кризата в страната.

Либийската служба за борба с наркотиците съобщи, че е заловила огромна пратка с обезболяващи, предназначена за дилър, свързан с „ал-Кайда". Съобщението е в подкрепа на твърденията на Триполи, че за безредиците са виновни дрогирани младежи.

Либийската държавна телевизия показа стряскащи кадри на убити и тежко ранени хора с военни униформи. Според Триполи това са войници, станали жертва на антиправителствените сили, но опозиционни активисти отрекоха обвинението и на свой ред заявиха, че става дума за военнослужещи, които отказали да се бият срещу собствения си народ.