Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли обяви, че САЩ, чийто дял във финансирането на ООН е по-голям от която и да било друга отделно взета страна, имат разумни очаквания, че тяхната добра воля ще бъде призната и уважавана.

Говорейки по време на извънредното заседание на Общото събрание на ООН, Хейли подчерта, че "когато една страна е набелязана за атака в тази организация, тази страна е незачитана", препращайки към противопоставянето от страна на страните членки на ООН спрямо решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел и предложената в тази връзка резолюция на ООН за осъждане на неговите действия.

Нетаняху заклейми "къщата от лъжи" ООН

Нетаняху заклейми "къщата от лъжи" ООН

Преди днешното гласуване на резолюцията, отхвърляща действията на Тръмп за Йерусалим

Ники Хейли посочила, че нейната страна плаща твърде много за "съмнителната привилегия" да бъде неуважавана в най-голямата многонационална организация в света. Тя добави, че решението на Тръмп за Йерусалим било в съответствие с американския закон, приет през 1995 г., и "не прави нищо, за да навреди на опитите за мир".

Хейли допълнително защити действията на Тръмп, изтъквайки, че те отразявали волята на американския народ и суверенното право на САЩ да избере местоположението на посолството си в Израел.

Ердоган скастри Тръмп: Не можете да купите Турция с доларите си

Ердоган скастри Тръмп: Не можете да купите Турция с доларите си

Заради заплахата му да спре парите на страните, подкрепили резолюция на ООН за Йерусалим

По-рано Хейли заяви, че ще "взема имената" на държавите, които се противопоставят на САЩ и гласуват в подкрепа на резолюцията, осъждаща действията на Тръмп относно Йерусалим. Вчера Тръмп предупреди, че ще спре помощта за страните, които се противопоставят на САЩ по време на днешното гласуване за статута на Йерусалим в Общото събрание на ООН.