САЩ са инициирали провеждането на ново извънредно съвещание на Съвета на НАТО по отношение на ситуацията в Либия, съобщава РИА Новости, позовавайки се на дипломатически източник, близък до пакта.

По думите му заседанието може да се състои още утре в Брюксел.

Няколко пъти вече генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен заяви, че НАТО няма намерение да се меси в ситуацията в тази страна, но въпреки това има готовност да реагира на всякакъв развой на събитията в Либийската Джамахирия.

Расмусен подчерта, че за организирането на военна и въздушна блокада на Либия, както и за провеждането на каквито и да било други международни операции за регулиране на обстановката на либийска територия е необходим мандат а ООН.

По-рано турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че евентуалната военна намеса на НАТО в Либия може да бъде опасна и безполезна.

"Вече станахме свидетели на други примери, при които външната намеса, особено с използването на военни методи, не помага за решаването на проблема, а напротив - задълбочава го", заяви турският премиер и допълни: „Затова смятаме, че евентуалната операция на НАТО срещу Либия или друга страна до голяма степен ще е безполезна и се опасяваме, че тя може да има опасни последствия."

Турция се явява една от най-старите страни-членки на НАТО и разполага със втората по численост армия в Северноатлантическия алианс.

От 15 февруари Либийската Джамахирия е обхваната от масови протетси срещу режима, воден от Муамар Кадафи. В последните няколко дни правителствените войски „натиснаха" опозиционерите и почти си върнаха контрола над източна Либия.

Либийската авиация ежедневно нанася удари върху обекти на опозиционните сили в източната част на страната. До този момент все още не е ясна точната бройка на загиналите.