Близо 17 000 филипински и американски войници започнаха триседмично съвместно бойно обучение във Филипините в понеделник, предава "Ройтерс".

Франция и Австралия, които засилиха отбранителните си връзки с Манила на фона на агресивното поведение на Китай в Южнокитайско море, ще се присъединят към морските учения, които ще се проведат за първи път извън териториалните води на Филипините.

Годишните учения Balikatan или "рамо до рамо", които ще продължат от 22 април до 10 май, идват на фона на ескалиращ дипломатически спор и морски сблъсъци между Филипините и Китай.

Длъжностни лица казаха, че ученията не са насочени срещу външен агресор, но ще подобрят оперативната съвместимост между техните армии.

Филипините и САЩ ще тренират превземане на острови в съвместни учения

Филипините и САЩ ще тренират превземане на острови в съвместни учения

Ученията ще включват 16 700 войници, които ще се обучават в морска сигурност, противовъздушна и противоракетна отбрана,

"Ученията на тези места се провеждат въз основа на международния ред и международното право и в рамките на вашите суверенни права и отговорности. Провеждаме учения, които са нормални", каза на брифинг американският генерал-лейтенант Уилям Джърни, директор на ученията в Баликатан..

По време на съвместни учения американските войски и техните колеги от Манила ще симулират обратно превземане на окупирани от врага острови в най-северните острови на страната близо до Тайван и в западната провинция Палаван.

В ученията ще участват около 16 700 войници от двете страни, малко по-малко от миналогодишните 17 600, които бяха най-големите учения на Балитан от началото им през 1991 г.

Китай има териториални претенции спрямо почти цялото Южнокитайско море, където годишно се извършва търговия за над 3 трилиона долара. Неговите териториални претенции включват и Втората Томасова плитчина, която е в рамките на изключителната икономическа зона на Филипините. Пекин е разположил патрулни кораби там, включително - както Манила твърди - "китайска морска милиция".

Филипините и Нова Зеландия задълбочават сътрудничеството в отбраната

Филипините и Нова Зеландия задълбочават сътрудничеството в отбраната

Лидерите на двете страни изразиха загриженост за напрежението в Южнокитайско море