Коалиционните сили в най-скоро време ще прекратят активната фаза на военната операция в Либия, съобщи шефът на Пентагона Робърт Гейтс след среща с руския си колега Анатолий Сердюков, цитиран от РИА Новости.

Военните операции, които в момента активно текат в Либия, рязко ще намалеят през следващите дни, заяви Гейтс.

Припомняме, на 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, която предвижда закриване на въздушното пространство над Либия с цел прекратяване на авиообстрела над въстаническите войски и предотвратяване смъртта на мирни граждани.

Военната операция на коалиционните войски започна на 19 март, като военноморските сили на САЩ и Великобритания изстреляха над 120 ракети „Томахоук", съобщава се за смъртта на повече от 60 мирни жители и стотици ранени.

Главата на Пентагона заяви, че бъдещето на Либийската Джамахирия изцяло зависи от либийския народ: „Бъдещето на Либия - зависи от либийския народ, той решава."

По думите му резолюцията, приета от Лигата на арабските държави и страните от Персийския залив, се явява признание за това, че с действията си „Кадафи убива собственото си население."

Робърт Гейтс изтъкна, че коалиционните войски правят всичко възможно, за да избегнат жертвите от страната на мирното население. Според него всички обекти, които са мишена на съюзниците, са далече от мирните граждани.

Американски самолет падна в Либия
Още...

Анатолий Сердюков от своя страна каза, че за осигуряване на безопасността на либийския народ и дългосрочна стабилизация на Либия е необходимо незабавно прекратяване на огъня и започването на диалог между страните. Той напомни, че резолюция 1973 на СС на ООН предвижда редица мерки за защита на гражданското население и недопускане на ескалация на конфликта.

Междувременно от Брюксел дойде информация, че военни кораби на НАТО ще помогнат за съблюдаването на военното ембарго, наложено на джамахирията. Представители на страните-членки обсъждаха кой ще поеме командването на военната операция срещу Либия, след като САЩ "предаде щафетата" в близките дни.

Вчера вечерта американският президент Обама и турският премиер Ердоган са провели телефонен разговор, в рамките на който са постигнали съгласие, че Либия "трябва да бъде трансформирана чрез демократична система, зачитаща волята на хората". Според двамата лидери, това трябва да стане чрез координирани международни усилия, включващи арабските страни и НАТО.

Въпреки разговорите за намаляване на ударите срещу либийски обекти, операция "Одисея Зора" продължава. По последна информация, възможностите за противовъздушна отбрана на лоялните на Кадафи сили са намалели с над 50%.

Според коалиционните сили, след унищожаването на радарите, батареите на ПВО и авиобазите на лоялистите, вече може спокойно да се прилага резолюцията на ООН за създаване на забранена за полети зона. Скоро към "Одисея Зора" ще се присъединят и Холандия и Катар. Испанският парламент с голямо мнозинство също подкрепи включването на страната.

"Ал-Джазира" по-рано днес съобщи, че бунтовниците се подготвят за атака над Аждабия. Градът, заедно със Себха, столицата Триполи и родното място на полковника Сирт, беше подложен на въздушно нападение. Въпреки това, на този етап не е сигурно дали бунтовниците ще успеят, тъй като не разполагат с опитни командири и тежко въоръжение и разчитат единствено на помощ от въздуха. По последна информация, лоялистите са започнали масиран обстрел по бунтовниците.

Съвместните действия на опозиция и съюзници предизвикаха доста негативни коментари, тъй като резолюцията на ООН не предвижда пряка помощ за опозицията на Кадафи.

Въпреки щетите от ударите и твърденията, че са прекратили огъня, войските на Кадафи продължават борбата с бунтовниците, като на обстрел от танкове, снайперисти и ракетни установки е подложена Мисрата, контролът над която преминава от едната страна в другата практически непрестанно. Само днес там загинаха 4 деца. Още поне 9 души бяха убити в град Яфран, разположен югозападно от Триполи след атака на правителствените войски.

Град Зинтан е обсаден от около 40 танка, които през деня го обстрелваха. Самолет на либийските ВВС е опитал да нанесе удар по бунтовническическия бастион Бенгази, но е бил пресрещнат и обстрелян от съюзнически машини.

Либийската държавна телевизия показва кадри от демонстрации в подкрепа на Муамар Кадафи, които се провеждат в близост до поразената му резиденция в Триполи.

Междувременно, в редиците на коалицията се появиха разногласия. Според британският премиер Дейвид Камерън коалицията може да си постави за цел ликвидирането на Муамар Кадафи, докато, според британски военни, това излиза извън параметрите на резолюцията на Съвета за сигурност. Същото мнение изрази и шефът на Пентагона Робърт Гейтс.

Съюзниците претърпяха и първа загуба в конфликта - ударен самолет F-15E се разби при неизяснени засега обстоятелства в района на Бенгази. Летците са били спасени, а машината вероятно е имала технически проблем.