Два мощни взрива „събудиха" жителите на либийската столица Триполи тази сутрин, съобщава БиБиСи. До този момент няма данни за пострадали.

Не е ясна и причината за взривовете - дали става дума за бомбардировки и ако това е поредният удар на коалиционните сили срещу режима „Кадафи", какви са били техните мишени.

Авиоудари на коалиционните сили принудили либийската войска да прекрати обстрела на град Мисрата, разположен в западната част на страната. По думите на местни жители след два авиоудара по правителствените войски от страната на международните сили, поддръжниците на Муамар Кадафи прекратили обстрела на града от танкове и полевата артилерия.

„Те (силите на Кадафи) не произведоха нито един изстрел след авиоудара", заявил местен жител пред Ройтерс.

При една от бомбардировките преди дни съюзниците успяха да разрушат командния пункт на полковник Кадафи, намиращ се на територията на изключително добре укрепената резиденция на либийския лидер край Триполи.

Късно снощи един от командирите на бригадите на Кадафи, Хусейн ел Уарфали, бе убит край Триполи.

Припомняме, на 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, която предвижда закриване на въздушното пространство над Либия с цел прекратяване на авиообстрела над въстаническите войски и предотвратяване смъртта на мирни граждани. В коалицията влизат САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Канада, Белгия, Испания и Дания. Норвегия на този етап се въздържа от участие в "Одисея Зора", тъй като смята, че има твърде голям риск от цивилни жертви.

Военната операция на коалиционните войски започна на 19 март, като военноморските сили на САЩ и Великобритания изстреляха над 160 ракети „Томахоук", съобщава се за смъртта на повече от 60 мирни жители и стотици ранени.

Междувременно френският президент Никола Саркози и американският му колега Барак Обама са постигнали споразумение за това как командната функция на НАТО да бъде използвана за подпомагане на коалицията в Либия.

Франция предлага на партньорите си за Либия да се създаде структура за политическо ръководство на военните операциите на коалицията.

Бойни кораби на НАТО започват да „патрулират" в териториалните води на Либия, които ще влязат в действие при нарушение на наложеното оръжейно ембарго срещу Джамахирията.