Радикалните ислямисти са били основните преследвачи на християните по целия свят миналата година, не само в Близкия изток, но все повече и в Субсахарска Африка. Това сочат данни от годишното мониторингово изследване за религиозната свобода, цитирани от „Ройтерс".

Международната група, подкрепяща преследваните християни по света - „Отворени врати", обяви, че ислямистите представляват най-голямата заплаха за вярата в 18 от 20-те страни, за които тяхното наблюдение посочва, че са най-трудни за християните.

Класирането е направено на базата на анализите на групата за насилието срещу християните и официални или неофициални ограничения на правото да упражняват своята вяра.

Начело на класацията за убити християни по религиозни причини застава Нигерия с 2484, следвана от Централната Африканска Република - 1088 и Сирия и Ирак, където джихадистите от „Ислямска държава" са прогонили стотици хиляди християни от контролираните от тях зони.

„Ислямският екстремизъм има два световни центъра на гравитация. Единият е в Близкия изток, а другият е в Субсахарска Африка", пише в доклад изследователят Рон Бойд-МакМилан. Той отбелязва, че дори в държави с преобладаващо християнско население има безпрецедентни нива на отлъчване, дискриминация и дори насилие.

Северна Корея оглавява класацията на страните, които са най-враждебно настроени срещу най-голямата вяра в света за 13 поредна година. Страната е следвана от Сомалия, Ирак, Сирия, Афганистан, Судан, Иран, Пакистан, Еритрея и Нигерия. Християнството има 2,2 млрд. последователи в сравнение с исляма, където са 1,6 млрд.

Броят на убитите християни до 31 октомври 2014 г. е 4344. Това е два пъти повече от жертвите през 2013 г. - 2123 души. В Китай са регистрирани най-много нападения над църкви - 258.

В доклада се изтъква, че позитивното е, че в страните от Близкия изток отделни християнски групи са се обединили и са създали нова общност, специално в Сирия. Там мюсюлманските лидери, противопоставящи се на „Ислямска държава", показват по-голяма подкрепа за християнските малцинства.