Посетен от лидера на КНДР Ким Чен-ун завод за инсектициди в страната има капацитет да произвежда значително количество биологично оръжие, включително антракс. Това предупреждава американски експерт, цитиран от южнокорейската медия „Йонхап".

Изследователят Мелиса Ханхам от Центъра за изследвания в областта на разоръжаването „Джеймс Мартин" заяви, че е достигнала до заключението след преглед на публикувани от държавната медия на Северна Корея снимки с Ким от 6 юни. Тогава той е посетил Биотехнологичния институт в Пхенян.

Анализите на снимките разкриват, че обектът може да произвежда редовно големи военни партиди биологично оръжие, особено антракс, каза тя по време на презентация, организирана от сайта 38 North, който е спонсориран от Института за международни изследвания към Университета „Джон Хопкинс".

Позицията на Северна Корея, че заводът е създаден за производство на инсектицид е стара и много добро покрива програма за биологично оръжие. Не е нещо необичайно обекти за биологично оръжие да функционират като завод за инсектициди, добави тя.

От анализа на снимките става ясно, че се използва оборудване с двойно предназначение, което нарушава правилата за контрол на износа на Австралийската група - блок от 41 държави, които са постигнали съгласие да се предотвратява разпространението на оборудване за използване в програми за производство на химически или биологически оръжия.

Институтът в КНДР работи под надзора на армията на страната.