Много е вероятно Шотландия да проведе втори референдум за независимост. Това обяви първият министър на Шотландия Никола Стърджън, цитирана от Би Би Си.

Стърджън допълни, че ще направи всичко, каквото е необходимо, за да гарантира място на страната в Европейския съюз, след като Великобритания гласува за излизане от блока.

Северна Ирландия и Шотландия заговориха за независимост

Северна Ирландия и Шотландия заговориха за независимост

Британското правителство вече няма да има пълномощията

„Това е изявление на очевидното, че вероятността за втори референдум трябва да бъде на масата и е на масата”, заяви Стърджън пред репортери. „Мисля, че референдумът за независимост сега е много вероятен”, допълни тя.

анкета

При референдум в България за излизане от ЕС:

Гласувам за оставане 58.6%

Гласувам за излизане 37.0%

Няма да гласувам 2.3%

Объркан/а съм, не мога да преценя 2.2%

Шотландия проведе първи референдум за независимост през 2014 година. На референдума за Европейския съюз в четвъртък преобладаващо шотландците гласуваха с 62 % за оставане в съюза срещу 38 % в подкрепа на напускането му.

Първият министър добави: „Искам да стане абсолютно ясно днес, че възнамерявам да предприема всички възможни стъпки и да проуча всички възможности, за приведа в действие това как са гласували хората в Шотландия. С други думи, за да се гарантира продължаващото ни място в ЕС и единния пазар”.