Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че огромната солидарност, която европейците са показали към бежанците е значим стимул за лидерите към действие.

Това заяви той по време на пресконференцията си, предаде BBC.

"Живеем в променящи се времена. - предупреди той. - Светът се променя и Европа също трябва да се промени. Става въпрос за глобални предизвикателства, за които не е възможен отговор само на национално ниво.

Той също така призова Иран и Русия да вземат участие в справянето с проблема. Двете държави са основни съюзници на сирийския президент Башар Асад, а именно от войната в Сирия бягат много от имигрантите, заливащи Европа.

В Брюксел се провежда извънредна среща на върха на ЕС, която трябва да утвърди приетия вчера план за разселване на 120 000 имигранти.

Състраданието и човешкото достойнство трябва да ни мотивират, обърна се той към лидерите в самото начало на срещата на ЕС и напомни, че Съюзът е изграден именно върху солидарността.

Хората, които бягат от сирийския президент Башар Асад и "Ислямска държава" няма да бъдат спрени от стени и огради. Не е престъпление да искаш да пресечеш граница в търсене на спасение.

Това е общ проблем. Не е нито само германски, гръцки или унгарски, каза още той.