Всяка чуждестранна интервенция в Сирия ще се разглежда като акт на агресия, ако няма съгласието на Дамаск, обяви сирийски министър, след като САЩ се подготвят да бомбардират „Ислямска държава" в страната, предаде Ройтерс.

Сирия многократно предупреждава, че всяко действие на нейна територия трябва да бъде одобрено от Дамаск и подчерта, че е склонна да работи с всяка страна срещу ислямистите, които окупираха големи територии в Сирия и Ирак.

Всяко действие без одобрението на сирийското правителство е агресия срещу Сирия", каза сирийският министър на националното помирение Али Хайдар.

Нужно е сътрудничество със Сирия и координация със Сирия, и трябва да има одобрение от Сирия за каквито и да е било действия, военни или не", добави той.

Чуждите страни могат да използват „Ислямска държава" като претекст за нападение срещу Сирия, смята той.

По-рано руското външно министерство предупреди, че без разрешение на Съвета за сигурност на ООН САЩ ще нарушат международните норми, ако бомбардират Сирия.

В същото време външните министри на Германия и Великобритания подчертаха, че двете държави нямат да вземат участие във военновъздушни удари по „Ислямска държава" в Сирия.

Германският топ дипломат Франк-Валтер Щайнмайер заяви на пресконференция в Берлин, че Германия не е била попитана дали да участва във въздушните удари и ние няма да участваме.

Неговият британски колега Филип Хамънд каза, че Великобритания „подкрепя като цяло подхода на САЩ за създаване на международна коалиция" срещу „Ислямска държава", но няма да участва във въздушните удари в Сирия, подчертавайки, че това е било обсъдено в британския парламент още миналата година.

Междувременно турското правителство обяви, че няма да позволи водената от САЩ военна коалиция да използва турските бази за атаки срещу джихадистите в Ирак и Сирия.

Правителствен източник поясни, че Анкара може да помогне само при логистични и хуманитарни операции, но не и при въздушни удари.