Около 40% подкрепа от гласовете на гърците ще са необходими на крайнолявата гръцка партия Сириза, ако иска да си гарантира абсолютно мнозинство след предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат в неделя, съобщава Euronews.

Данните са според местни социологически агенции. Ако партията получи по-малко, тя ще трябва да търси коалиционни партньори. Към момента партията „Независими гърци", която също се обявява като Сириза срещу наложената на Гърция международна кредитна програма от ЕС, Европейската централна банка и Международния валутен фонд за спасяване на балканската страна от банкрут, е евентуален партньор.

Лидерът на „Независими гърци" Панос Каменос, бивш зам.-министър, който напусна коалицията на премиера Андонис Самарас през 2012 година, изтъкна, че програмата на международните кредитори е свела статута на Гърция до дългова колония. Вчера, когато завърши предизборната кампания, той подчерта, че гръцкият народ се бие за възстановяване на националния суверенитет и достойнство.

Обаче „Независими гърци" се различават от Сириза по много въпроси от вътрешната политика, включително въпросът с имигрантите и връзката между църквата и правителството.

„То Потами" също се разглежда като потенциален партньор на Сириза.

Последните социологически проучвания отреждат второ място на управляващата гръцка партия „Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас. Сириза води с около 4-5% пред „Нова демокрация", тоест събира около 36%.

Това са решаващи избори, но аз смятам, че хората по-скоро ще гласуват с гняв, отколкото с логика. И това ще бъде резултат от пет години на строги икономии, през които те преминаха", каза политическият анализатор Андреас Дримиотис.

Според гръцкия изборен кодекс за влизане в 300-местния парламент е нужно спечелване подкрепата на 3% от гласувалите. Партията с най-голяма подкрепа автоматично получава 50 места бонус.