Доналд Тръмп и Бен Карсън увеличиха преднината си пред останалите кандидати на Републиканската партия за президент на САЩ. Това става ясно от социологическо проучване на CNN/ORC.

Карли Фиорина, която беше втора след Тръмп изгуби 11% през последния месец. Сега тя е подкрепяна от 4% от анкетираните и се бори за седмицата позиция.

В същото време Карсън печели допълнителни 8% и се присъедини към Доналд Тръмп - само двамата кандидати получават подкрепа от над 20%.

Други кандидати не увеличават подкрепата си от последното проучване на CNN/ORC, проведено след дебата на републиканците миналият месец.

27% е подкрепата за Тръмп, който е следван от Карсън с 22%. Бившият губернатор на Флорида Джеб Буш и сенаторът от същия щат Марко Рубио си оспорват третото място с 8% подкрепа. След тях са бившият губернатор на Арканзас Майк Хъкаби и сенаторът от Кентъки Ранд Пол с по 5%. Фиорина, губернаторът от Ню Джърси Крис Кристи и сенаторът от Тексас Тез Круз получават по 4% подкрепа.

Проучването е проведено в периода 14-17 октомври и в него са участвали 1 028 души.

В същото време беше публикувано ново проучване на NBC News/Wall Street Journal.

Според него основният кандидат на Демократическата партия Хилари Клинтън увеличава преднината си пред Бърни Сандърс след първия дебат на демократите.

Клинтън е подкрепяна от 49% от анкетираните в сравнение с 42% миналият месец. Сандърс губи подкрепа от 35% на 29%.

В изследването е включен и вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън. Той събира подкрепата на 15% от анкетираните, губейки 2% в сравнение с миналия месец. Останалите кандидати не са получили повече от 2%.