Турция е готова да започне операции срещу „Ислямска държава" заедно със САЩ след пауза заради причини, свързани с координацията. Това заяви представител на турското външно министерство, цитиран от „Франс прес".

Анкара започна първите авиоудари срещу терористичната организация в края на юли, но малко след това ги прекрати, за да насочи силите си към кюрдските бунтовници.

Но турският представител подчерта, че операциите срещу „Ислямска държава" са били спрени по молба на Вашингтон, за да може атаките да бъдат извършвани съвместно.

„Турция и САЩ ще координират операциите", изтъкна източникът и добави, че американците са поискали да се спрат ударите, за да бъдат координирани.

Миналият месец Турция се съгласи да предостави военновъздушната база „Инджирлик" на водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава" в Сирия.

Междувременно Турция е арестувала и изгонила повече от 700 „чуждестранни терористи" от началото на тази година. Всички те са се опитали да влязат в Сирия.

През 2014 година броят им е бил 520.

От началото на войната в Сирия през 2011 година общо 1 800 заподозрени бойци са спрени преди да влязат в Сирия от Турция.

Анкара е изготвила списък с 16 хиляди „чуждестранни терористи" от 108 държави, които им е забранено да влизат в Турция.