Не се очаква Турция да разполага сухопътни сили в Сирия, за да се борят с "Ислямска държава", но опцията трябва да остане на масата. Това обяви министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от "Ройтерс".

Миналия месец Турция направи драматична промяна в политиката, изпращайки военни самолети да атакуват твърдолинейната ислямистка групировка в Северна Сирия. Освен това отвори въздушните си бази, за да се използват за въздушни удари от коалицията.

Въпреки това, не е започнала наземни операции в Сирия.

"Точно сега не се предвижда сухопътна операция, но в бъдеще каквото е необходимо за борбата с "Ислямска държава", включително наземни операции, трябва да бъде направено. Това е мое лично мнение", заяви Чавушоглу.

В сряда САЩ извършиха първите въздушни удари срещу позиции на "Ислямска държава" от турската база "Инджирлик".

Междувременно стана ясно, че кюрдски екстремисти през нощта са атакували военни постове в Източна Турция. Седем от бойците им са били убити в сблъсъците със силите за сигурност, по данни на турските въоръжени сили.

Атаките са последните от вълната на насилие между турските сили за сигурност и екстремистите от Кюрдската работническа партия (ПКК), която подкопа близо тригодишния мирен процес.

В югоизточния град Силопи, близо до границите с Ирак и Сирия, бойци на ПКК открили огън с пушки и гранатомети по военна база, което довело до престрелка, при която четирима екстремисти са били убити.

В сряда вечерта ПКК е извършила подобни нападения по военна база и полицейски участък в град в провинция Агри, близо до иранската граница. В сблъсъците са убити трима екстремисти.

Близка до ПКК новинарска агенция съобщава, че след атаката турските специални части са открили огън по близки сгради и са убили двама младежи на 15 и 16 години, които работели в пекарна. Те били сред тримата убити.