Европейските умерени политици се провалят в борбата с разрастващата се ксенофобия и антиимигрантски възгледи.
Това обявиха турските власти, след като британците гласуваха за излизането си от ЕС, лишавайки Турция от най-големия поддръжник в стремежа ѝ към членство в ЕС, съобщава „Ройтерс”.  

Кампанията за Брекзит и възходът на десните популисти в Европа хвърлиха допълнително съмнение върху преговорите за присъединяване на Турция, които продължават повече от десетилетие, процес, който в ранните си години беше опора за икономически и социални реформи в страната.

Фрагментацията на ЕС започна. Великобритания беше първата, напуснала кораба”, написа вицепремиерът Нуретин Чанъкли в „Туитър”.

Турският министър по европейските въпроси Омер Челик от своя страна заяви, че британската кампания покрай референдума е била белязана от ислямофобия и антитурски настроения, разпалвани от умерени и нормални политици.

Кампанията за излизането от ЕС във Великобритания играеше със страховете на избирателите относно имиграцията, предупреждавайки за тежки последствия, ако мюсюлманска Турция се присъедини към ЕС. Анкара беше особено разгневена от реакцията на премиера Дейвид Камерън, който някога беше твърд застъпник за приемането на Турция в ЕС, който се пошегува, че това нямало да се случи до 3000 година.

Това е един тревожен процес ... в който мейнстрийм политици разчитат твърде много на крайнодясна реторика”, коментира Челик на брифинг.

Премиерът Бинали Йълдъръм пък посочи, че ЕС трябвало да размисли внимателно върху вота на британците и да приеме по-приобщаващи политики. Неговият външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че политиките по разширяването и интеграцията на ЕС се били провалили.