Турското правителство обяви, че още изпраща за одобрение в парламента проекторезолюция за военна интервенция срещу бази на кюрдски бунтовници в Северен Ирак. Но решението няма да постави началото на военна операция срещу действащите в района кюрдски сепаратисти.

САЩ многократно предупреди Анкара, че навлизане в Ирак би дестабилизирало целия район. Отношенията между двата съюзника се обтегнаха и заради проблема с евентуалното признаване на арменския геноцид от американския конгрес.

Иракското правителство също поиска Турция да се въздържа от намеса в Иракски Кюрдистан.

Очаква се документът да бъде гласувана до края на тази седмица.

Турското правителство очаква от парламента разрешение с валидност една година за военна операция в Северен Ирак. Според Анкара там се укриват около 3 500 кюрдски бунтовници. Вотът би трябвало да мине без проблем.

Миналата седмица премиерът Ердоган заяви, че страната му е готова да се изправи срещу международното неодобрение в случай на инвазия в Северен Ирак, но уточни, че желае първо да използва арсенала на убежденията.

През 2003 година кабинетът на Ердоган получи от парламента два пъти правомощия за такава операция, но не ги използва. След два дена спорадични удари, днес турската артилерия е прекратила обстрелите на Северен Ирак. Населението по границата с тревога следи развоя на събитията.