Пожар е избухнал в петролната рафинерия "Сизран" в Самарска област. Това съобщи РИА "Новости", позовавайки се на градската администрация.

По данни на местните власти при пожара няма пострадали, причината е в процес на установяване.

Според телеграмните канали "База" и "Пази се от новините" пожарът е възникнал вследствие на атака с дрон.

"Първият дрон е атакувал територията на петролната рафинерия в Сизран. Там е възникнал пожар. В момента площта на пожара е 500 квадратни метра", пише "База". Според изданието по същото време няколко други дрона са атакували рафинерията в Новокуйбишевск.

Три рафинерии в руската Самарска област станаха обект на атака от дронове, контролирани от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), съобщиха източници в правоохранителните органи пред "Укринформ'.

Източници, близки до случая, потвърдиха, че нощната атака срещу руските петролни рафинерии е била успешна. Бойните дронове, използвани от СБУ, се насочиха срещу три рафинерии на "Роснефт" в Самарска област - в Новокуйбишевск, Куйбишев и Сизран. Тези рафинерии обработват общо около 25 милиона тона петрол годишно, което представлява почти 10% от общата преработка на петрол в Русия, според информацията на "Укринформ".

"СБУ продължава да прилага стратегия за подкопаване на икономическия потенциал на Русия, което й позволява да води война в Украйна. Сезонът на памука в руските рафинерии е в разгара си (В Украйна с думата "хлопок" - памук описват взривовете в руски обекти). Всяко такова поражение намалява потока от петродолари, захранващи военната икономика на Русия", отбелязва източникът.

Руското министерство на отбраната не съобщава за нападението с дрон в Самарска област. В съобщение то отчита пет прехванати безпилотни летателни апарата тази нощ над територията на Курска област и три дрона над Белгородска област.

От началото на седмицата най-малко три големи руски рафинерии са били атакувани от дронове. В сряда сутринта беше атакувана рафинерията в Рязан, която произвежда 17,1 млн. тона петрол годишно и е един от основните доставчици на горива за руските региони в близост до Москва.

Дронове уцелиха руска петролна рафинерия в Калужка област, твърди Украйна

Дронове уцелиха руска петролна рафинерия в Калужка област, твърди Украйна

Щетите се проверяват

През деня три безпилотни самолета удариха и Новошахтинската рафинерия за нефтопродукти в Ростовска област, в резултат на което компанията преустанови работа. Във вторник удар с дрон повреди и рафинерията, собственост на "Лукойл", в град Кстово край Нижни Новгород.

На трите рафинерии се падат около 12 % от капацитета за преработка на нефт в Русия, изчисли "Блумбърг".

Украински дрон порази рафинерия на "Лукойл" в Русия
Обновена

Украински дрон порази рафинерия на "Лукойл" в Русия

Не се разкриват допълнителни подробности

Източник от службите за сигурност на украинската служба на Би Би Си заяви, че Украйна използва подобни атаки, за да реализира "подробно изчислена стратегия за намаляване на икономическия потенциал на Русия".

"Нашата задача е да лишим врага от ресурси и да намалим потока от пари и гориво от петрол, които Русия насочва директно към война, за да убива нашите граждани", каза източникът. Официално Киев не е поел отговорност за нападенията срещу заводите.