Създаване на буферна зона на украинска територия е ясна индикация, че Москва планира да разшири войната. Това мнение изрази високопоставен украински служител в понеделник по повод идеята на руския президент Владимир Путин за създаване на буферна зона.

Путин коментира темата по време на реч, след като спечели преизбирането в неделя. Според Кремъл този ход ще бъде единственият начин Русия да се защити от украински атаки.

"Това е пряко явно изявление, че войната само ще ескалира", заяви секретарят на президентската администрация Михайло Подоляк пред "Ройтерс" в писмена позиция.

По думите му всичко това е пряко доказателство, че Руската федерация не е готова да живее в съвременни социални и политически отношения, като се вземат предвид абсолютните суверенни права на други страни.

Лидерът на Кремъл не предостави подробности, но каза, че буферната зона може да се наложи да бъде достатъчно голяма, за да спре чуждестранните оръжия, които нанасят удари по руска територия.

Украйна по-рано заяви, че използва само собствените си оръжия, за да удари руска територия. Някои от нейните ключови съюзници, като САЩ, предоставиха оръжия при условие, че не се използват в Русия.

Миналата седмица Киев засили ударите си с дронове на дълги разстояния срещу петролни рафинерии в Русия, а паравоенни групировки също организираха трансгранични атаки от Украйна към Западна Русия.

Русия иска буферна зона в Украйна

Русия иска буферна зона в Украйна

Която да е достатъчно голяма, за да спре оръжия, произведени в чужбина