Хиляди иранци са участвали в протестни демонстрации в цялата страна, заклеймявайки решението на американския президент Доналд Тръмп от тази седмица да признае Йерусалим за столица на Израел, съобщава държавната иранска телевизия.

Ислямските лидери на Иран, където опозицията срещу Израел и подкрепата за палестинската кауза са в центъра на външната политика след Ислямската революция през 1979 г. насам, осъдиха хода на Тръмп, включително плана му да премести американското посолство от Тел Авив в Йерусалим.

Хиляди в Азия протестират срещу решението на Тръмп за Йерусалим

Хиляди в Азия протестират срещу решението на Тръмп за Йерусалим

Скандират антиамерикански лозунги

Държавната телевизия излъчи кадри на демонстранти, скандиращи "Смърт на Америка" и "Смърт на Израел", развявайки палестински знамена и лозунги, на които пише: "Йерусалим принадлежи на мюсюлманите", използвайки арабското име на града (Ал Кудс). В няколко града протестиращите са горили чучела и ликове на Тръмп, уточняват местните медии.

Иран разглежда Палестина като включваща всички свети земи, включително еврейската държава, която той не признава. Иран многократно е призовавал за унищожението на Израел и подкрепя няколко ислямистки радикални групировки в тяхната борба срещу Израел.

Определяйки САЩ и Израел като потисници, върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи подчерта в сряда, че решението на Тръмп е признак за некомпетентност и провал.

Преместването на посолството на САЩ в Йерусалим е некомпетентност и провал
Обновена

Преместването на посолството на САЩ в Йерусалим е некомпетентност и провал

САЩ искат да започнат война в региона, смята аятоллах Али Хаменей

Опозицията на хода на Тръмп обедини твърдолиейните и прагматични политически фракции в Иран, като и прагматичният президент Хасан Рохани, и командирите на твърдолинейната Революционна гвардия призоваха иранците да се присъединят към националния протест под наслов "Ден на ярост".

Някои протестиращи са горили снимки на Тръмп и израелския премиер Бенямин Нетаняху, докато са скандирали "Смърт на дявола".

Рохани отхвърли решението на Тръмп като "погрешно, незаконно, провокативно и много опасно".

Влиятелният аятолах Ахмад Хатами каза пред богомолци по време на петъчните молитви в Техеранския университет, че мюсюлманите по света трябва да се обединят срещу Израел.

"Няма да оставим палестинците сами", скандираха богомолците по време на молитвите в Техеран.

Началникът на иранската армия ген.-майор Мохамед Багери подчерта, че решението на Тръмп за Йерусалим е "неразумно" и би могло да разпали напрежението в ударения от криза Близък изток.

Защо Тръмп подпали бурето с барут в Йерусалим?

Защо Тръмп подпали бурето с барут в Йерусалим?

И дали това няма да е отровен подарък за Бенямин Нетаняху и за Израел