Прибалтийските държави настояват САЩ да преминат към нов етап на военна конфронтация с Русия - от временно към постоянно разполагане на американски войски в региона, пише руското издание "Взгляд".

Какви мерки за военно укрепване се предприемат в Латвия, Литва и Естония, колко пари харчат САЩ за това - и как обясняват в Прибалтика случващото се?

Съгласно одобрения проектобюджет за следващата година САЩ ще предоставят военна помощ на прибалтийските страни (Естония, Латвия и Литва) в размер на 168,7 млн. долара (138,2 млн. евро). Финансирането се предоставя в рамките на новата "Прибалтийска инициатива за сигурност".

"Страните от Прибалтика са много доволни от тази огромна субсидия. Вече е ясно за какво ще използват капитала, който им се изсипва на главите. На първо място - за укрепване присъствието на НАТО, по-специално в Литва", се посочва в материала на руското издание.

САЩ изтеглят 12 000 войници от Германия, местят ги край Черно море, в Полша и Прибалтика

САЩ изтеглят 12 000 войници от Германия, местят ги край Черно море, в Полша и Прибалтика

Но става въпрос за само 5 600 войници, останалите се прибират в САЩ

По-рано този месец литовският премиер Ингрида Шимоните по време на разговор с американския посланик във Вилнюс Робърт Гилкрист заяви, че увеличаването на военните разходи на страната отваря нови възможности за сътрудничество със САЩ.

"Литва е твърдо ангажирана да отделя два или повече процента от БВП на страната за сигурност и отбрана. Увеличението на разходите за отбрана също така открива нови възможности за практическо сътрудничество със САЩ", настоя Шимоните.

Тя посочи стратегическото партньорство между Вилнюс и Вашингтон като един от приоритетите на нейното правителство. Правителството ще се стреми да го укрепва "във всички области без изключение", увери премиерът.

"Основният въпрос в дневния ред е подкрепата на хората в Беларус, поради което вниманието и подкрепата на Съединените щати са особено важни", подчерта Шимоните.

Помпео: Половин век СССР държа Прибалтика под окупация

Помпео: Половин век СССР държа Прибалтика под окупация

Русия протестира срещу думите на Помпео

На 18 януари стана известно, че ведомствата в Литва пристъпват към разработването на "всеобщ план за защита на държавата", който ще предвижда не само въоръжена отбрана, но и ролята на други институции, както и "обществена гражданска съпротива".

Министърът на отбраната Арвидас Анушаускас потвърди това в интервю и поиска допълнителни средства за този проект. "Необходими са ресурси не само за набиране на допълнително количество хора, но и за тяхното осигуряване, за обезпечаване на военни подразделения. Набирането на хора само заради масовостта не отговаря на военните структури, те планират всичко в детайли за няколко години напред. Ако подобно политическо решение попада във военното планиране, тогава нуждата от ресурси ще се увеличи с няколкостотин милиона евро - говоря наведнъж открито и директно", предупреди министърът.

Междувременно парламентът на Литва прие резолюция за "укрепване на стратегическото партньорство" със САЩ. Резолюцията задължава "да консолидира стратегическото партньорство със САЩ в сферата на отбраната" и да се стреми към постоянно присъствие на въоръжените сили на САЩ в Литва. В документа се отбелязва, че Литва "е била, е и ще остане лоялен партньор на САЩ - в света, в Европа и в региона на Балтийско море".

Турция оттегли ветото си от плановете на НАТО за защитата на Прибалтика

Турция оттегли ветото си от плановете на НАТО за защитата на Прибалтика

Алиансът е готов за защита от руска агресия...

Жигимантас Павиленис, който е председател на парламентарната комисия по външните работи, и който представи резолюцията, отбеляза, че началото на мандата на обновения състав на Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса) е най-подходящото време за Сейма на Литва да посочи най-важните приоритети.

"САЩ са петият експортен пазар на литовски продукти. Нашият износ е почти двойно по-голям от нашия внос. Съединените щати създават много работни места в нашата страна, почти 9 хиляди. Затова няма съмнение в това, че сме за задълбочаване на тези търговски отношения, към които се стремим с новата администрация", отбеляза Павиленис.

Между другото, посочва още "Взгляд", американски войски вече присъстват в Литва, но на ротационен принцип, пристигащи за периодични учения. Например една от нашумелите операции от този вид започна през есента на 2019 г., когато американски батальон от над 500 военнослужещи пристигна в Литва като част от операция "Атлантическа решителност". Те донесоха със себе си тежка техника: 30 танка "Ейбрамс", 25 бойни машини на пехотата "Брадли" и 70 колесни превозни средства. В Литва те бяха разположени в района на полигона Пабраде - на около 10 километра от границата с Беларус. Гостите прекараха там над шест месеца и през цялото това време те тренираха усилено, сътрудничиха си с местните военни и обменяха опит с тях.

Каренбауер предупреди, че Балканите като Прибалтика са заплашени от Русия

Каренбауер предупреди, че Балканите като Прибалтика са заплашени от Русия

"Целият регион се разглежда с особен интерес от Китай и от Русия"

В началото на септември миналата година в Литва на полигона в Пабраде близо до границата с Беларус се проведоха редовни маневри, в които дойдоха войници от 2-ри батальон от 69-и полк от 2-ра бригада на сухопътните войски на САЩ. В навечерието на ученията президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че половината от армията на страната е разположена по протежение на държавните граници заради заплахата от НАТО. Когато този контингент напусна, през ноември миналата година в Литва пристигна нов.

На свой ред Латвия миналото лято обяви създаването на огромна военна база в Лиепая. Тя ще бъде разположена на площ от 35 хектара около бивше съветско военно пристанище. Понастоящем в Лиепая са разположени девет структури на латвийското министерство на отбраната, включително военни кораби, подразделения на цивилната милиция "Дворен страж" и др. Планът за развитие на военна база в този град е разделен на два етапа. През първия етап се предвижда изграждане на казарми, сграда на щаба, столова, склад за хранителни стоки, медицински център, спортен комплекс, гарнизонен склад, ремонтна работилница, транспортни боксове и др. На втория етап ще се построят склад за боеприпаси, бензиностанция, пристанище и други съоръжения. Припомня се, че пристанището в Лиепая периодично се използва за разтоварване на тежка техника на НАТО, пристигаща в Латвия за участие в учения.

През февруари миналата година естонският министър на отбраната Юри Луик също утвърди нова програма за развитие на ведомството си за периода 2021-2024 г. Според Луик през следващите четири години естонската армия ще получи нови ръчни огнестрелни оръжия, картечници, снайперски пушки, противотанкови ракетни системи и противотанкови гранатомети, както и самоходни артилерийски части.

Предвиждат се и големи инфраструктурни проекти - изграждането на Център за военна медицина в Тарту, военно училище и появата на цяла мрежа от щабни, учебни, медицински, водолазни, складови и ремонтни подразделения в пристанището на Талин. Миналото лято 92 ракети Javelin от САЩ пристигнаха в Естония. Като цяло през последните няколко години САЩ са предоставили на Естония военна помощ на стойност над 190 млн. долара.

САЩ призова Турция да спре да пречи на отбранителния план за Прибалтика и Полша

САЩ призова Турция да спре да пречи на отбранителния план за Прибалтика и Полша

Иска единодушна подкрепа за отбрана на Полша, Литва, Латвия и Естония срещу Русия