Върховният лидер на Иран аятолах Хомейни лично е наредил на турския терорист Али Агджа да застреля Папа Йоан Павел II.

За иранската връзка в опита за покушение съобщава самият турски терорист Али Агджа, който постоянно променя версията за това кой му е наредил да убие светия отец.

Признанието му е в новата книга "Те ми обещаха рай", която бе публикувана в четвъртък в Италия, съобщават световните медии.

В нея Агджа описва как е бил трениран от силите на Хомейни в Иран, след бягството му от турския затвор. Според книгата покойният вече водач на ислямската революция в Иран лично му е наредил да убие Папа Йоан Павел Втори в името на Бог.

На 13 май 1981 г. на площад "Свети Петър" в Рим Агджа направи неуспешен опит да убие папата. Минути след като бе арестуван, той каза, че е действал сам. По-късно Агджа обвини България и съветските тайни служби, че стоят зад атентата, но след известно време се отказа от това твърдение.

Мехмет Али Агджа е осъден е на доживотен затвор през юли 1981 г. По молба на папата е помилван от италианския президент Карло Чампи през юни 2000 г. Освободен е от затвора на 18 януари 2010 г. след близо три десетилетия зад решетките.