Все пак НАТО поднесе своите извинения за вчерашния удар по либийски бунтовници, при който загинаха цивилни. По-рано днес заместник-командирът на операцията в Либия - адмирал Ръсел Хардинг, отказа да се извини от името на организацията за авиоатаката на Алианса, която отне живота на 13 от опозиционерите.

БиБиСи обаче цитира думите на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който изрази съжаление за цивилните жертви. Той посочи, че съжалява много за инцидента.

По думите му ситуацията в Либия се променя непрекъснато. В изказването си Расмусен припомни, че в миналото танкове са били използвани от режима на Кадафи срещу цивилни либийци. Припомняме, че по-рано днес Хардинг обясни, че силите на Алианса до момента не са имали информация за това, че бунтовниците в Либия разполагат с танкове.

Малко след това Расмусен увери, че Алиансът полага максимални усилия, за да се избегнат жертвите сред цивилното население.

Междувременно стана ясно, че силите, верни на либийския лидер Муамар Кадафи, напредват в районите около третия по големина град в страната - Мисрата.

БиБиСи цитира информация на УНИЦЕФ, според която снайперисти се целят в деца по улиците на града. Мисрата е подложен на атаки от силите на режима от седмици наред. Стотици жители на града са убити и ранени, в града има и недостиг на храна, вода и лекарства.