Японското правителство реши да изпрати части на силите за самоотбрана на страната в пролива Ормуз, но не в рамките на създадената от САЩ коалиция, а на индивидуална основа, съобщават "Ройтерс" и ТАСС.

"Няма да се присъединим към Съединените щати, но ще си сътрудничим тясно с тях. Силите за самоотбрана ще гарантират безопасността на корабите, свързани с Япония", заяви Йошихиде Суга, генерален секретар на кабинета на министрите на Япония.

Въпреки че е най-близкият азиатски съюзник на САЩ, Япония не желае да обедини сили с Вашингтон в Близкия изток, защото поддържа тесни дипломатически и икономически връзки с Иран. Токио предложи да действа като посредник между двете страни, за да помогне за облекчаване на напрежението в региона.

Япония обсъжда инцидента с танкерите в Г-20, отказва да коментира позицията на САЩ

Япония обсъжда инцидента с танкерите в Г-20, отказва да коментира позицията на САЩ

Все още разследват, а японският екипаж съобщава за два "летящи обекта"

На редовна пресконференция в петък той обясни, че японските власти всъщност обмислят възможността да изпратят силите за самоотбрана на страната в пролива Ормуз, но не потвърди, че решението вече е взето.

"На заседание на Съвета за национална сигурност премиерът Абе нареди да се разгледа този въпрос", коментира той, като подчертава, че мирът и стабилността в Близкия изток са изключително важни за цялата международна общност, "включително и за нашата страна".

Той също така добави, че ако японските войски все пак бъдат изпратени в региона, те ще събират информация там, обещавайки, че окончателно решение и всички допълнителни подробности ще бъдат обявени по-късно.

Военните сили, които Япония изпраща в Близкия изток, вероятно ще включват военни кораби и самолети, които ще патрулират Оманския залив, Северно Арабско море и други места в района, заяви главният говорител на правителството на Япония.

"Япония все още не е решила за състава на контингента или кога ще разположи силите", добави той.

Пентагонът нападна Китай за "военна агресия" и "хищна икономика"

Пентагонът нападна Китай за "военна агресия" и "хищна икономика"

Еспър призовава Япония да помогне срещу Иран, Северна Корея и Китай

Ситуацията в Персийския залив се влоши след като революционната гвардия на Иран задържа танкера "Стена Имперо". Иран пое контрол над кораба, след като британците задържаха ирански супертанкер край Гибралтар.

По-рано Иран свали безпилотен самолет на САЩ близо до Ормузкия проток, което накара Доналд Тръмп да нареди ответни въздушни удари, като в последния момент ги отмени.

САЩ се опитват да сформират коалиция за охрана на танкерите в Персийския залив. Великобритания вече охранява танкерите си в региона.

Напрежението в Персийския залив се покачи, след като миналата година президентът Тръмп обяви, че САЩ напускат ядрената сделка с Иран.

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер призова Южна Корея да изпрати войници, които да се присъединят към оглавяваните от САЩ военноморски сили в Ормузкия проток край бреговете на Иран.

Еспер призова и Япония да помогне за защитата на корабоплаването в пролив Ормуз.

Ентусиазмът за плана сред американските съюзници е смесен -Великобритания иска да участва, Израел също, но Германия отказа, Австралия няма особено желание и също така не иска американски ракети на територията си.

Какво е известно и не знаем за атаката в Оманския залив?

Какво е известно и не знаем за атаката в Оманския залив?

Обстоятелствата около инцидента остават неясни