Със свой указ украинският президент Виктор Юшченко е поставил под свое командване Вътрешните войски, изваждайки ги от подчинение на МВР.

Контрол по изпълнението на указа е възложен на секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Иван Плющ.

Указът е именуван „За привеждане състемата на управление на Вътрешните войскив съответствие с Конституцията".

Президентските мотиви са, че по този начин ще бъде предотвратено използването на тези войски за интересите на определени политически сили, което би застрашило националната сигурност.

Министър-председателят Виктор Янукович осъди президентския указ, с който  Юшченко пое прякото ръководството на силите на МВР.
Взимането на такова решение без консултации с правителството е недопустимо и сериозно утежнява положението, заяви Янукович.

Вътрешните войски са самостоятелно военно формирование в състава на МВР. Те се състоят от шест териториални командвания с численост над 40 хиляди души, като на въоръжение в състава им има бронетехника, авиация и артилерия.

Част от Вътрешните войски са и няколко ключови спецподразделения, като „Барс", „Ягуар", „Гепард", „Кобра" и „Лаванда".

Юшченко е издал заповед за засилена охрана на Главната прокуратура на Русия, съобщава украинската агенция УНИАН. 

Междувременно от Министерство на вътрешните работи изразяват несъгласието си с последния указ на президента. От Министерството на вътрешните работи декларират, че ще действат според закона, под чието разпореждане са вътрешните войски, добавя УНИАН. Според тях указът има за цел да отмени закон за вътрешните войски към МВР, който е приет през март 1992 г.

Върховната рада на Украйна излезе с обръщение към военнослужещите и правоохранителните органи да бъдат верни на конституцията и да отстояват своята гражданска позиция за подсигуряване на гражданския мир в страната, информира ИТАР-ТАСС

В обръщението действията на президента спрямо прокуратурата и Конституционния съд са наречени „авантюристични намерения"
Парламентът призовава правителството да подсигури и обезпечи нормалното функциониране на всички държавни органи.

Стана ясно още, че президентът Ющенко отново ще събере на заседание днес ръководителите на силовите групировки.
По информация на пресцентъра на президентството Ющенко има намерение да проведе среща и с премиера Виктор Юнукович.

Цяла нощ продължиха стълкновенията между поддръжниците на президента Виктор Ющенко и тези на премиера Янукович.
В конфликта участват службата за държавна охрана и спецчасти от Министерство на вътрешните работи.

Повод за поредния конфликт и политическа криза в Украйна е указът на президента Ющенко, с който освободи от длъжност главния прокурор на Украйна Светослав Пискун.
Пискун в началото отказа да напусне кабинета си, заявявайки, че този указ не е одобрен от Върховната Рада, но след това доброволно си тръгна.

Поле обаче за стълкновенията стана зданието на Главната прокуратура, където е имало ръкопашни боеве между служителите на звеното за охрана и специалния отряд „Титан".
Оръжие, за щастие, не се е използвало.

Изданието „Кореспондент" съобщава, че в стълкновенията между службите около сградата са взели участие е граждани.

За снощи бе запланувано извънредно заседание на Върховната рада, на което депутатите да утвърдят отново главния прокурор Светослав Пискун на длъжността му, но заседанието така и не се състоя, тъй като депутатите от регионите решиха да останат да защитават Пискун с реални методи в сградата на прокуратурата.

През цялата нощ назначеният от президента за временно изпълняващ длъжността главен прокурор Виктор Шемчук се е опитвал да достигнат до кабинета на Пискун, но така и на е успял.

Партията на украинския премиер Виктор Янукович оцени последните събития в страната като опит за държавен преврат и подготовка за установяване на диктатура от страна на президента Юшченко.

Президентът на Украйна Виктор Юшченко на свой ред нарече сегашната ситуация в страната „тих държавен преврат", след като преди това Партията на регионите на премиера Виктор Янукович упрекна самия Юшченко в опит за преврат.

Украинският предмиер Виктор Янукович спешно прекрати престоя си в Ялта, където участваше в Съвета на министър-председателите на държавите от ОНД.